Bolestivé tříselné uzliny

17tiletý syn má při námaze nebo při mírném zvýšení teploty zduřelé a na pohmat bolestivé tříselné uzliny, jak má postupovat při akutním problému? Má se podrobit důkladnějšímu vyšetření vzhledem k prodělané mononukleóze (ve věku 3let) a žloutence typu A před 11lety?

Odpověď odborníka:

Dobrý den,lymfatické uzliny jsou "moudře fungující"struktury,v zásadě jde o jakési seskupení různých buněk,které dokážou zpracovat infekční agens,nebo reagují na zánět,poškození tkání ve své tzv.spádové oblasti.Zvětšení lymf.uzlin v obl.třísla je u mladých štíhlých lidí časté,samozřejmě při dalším diagnosticko-léčebném počínání je třeba vycházet ze znalosti zdravotního stavu pacienta,jeho prodělaných onemocnění,jeho současného celkového stavu..Infekční mononukleosa je velmi časté onemocnění,vyvolavatelem je ve většině případů tzv.EB-virus.Vesměs se do mladé dospělosti všichni s tímto virem setkáme,v nepatrném množství s námi zůstává/imunolog.paměť/,při přetížení imunit.systému může dojít k reaktivaci/pomnožení/,která nemá žádný klinický význam.Žloutenka typu A nepřechází do chronicity. Tříselné uzliny mají vztah k orgánům malé pánve a dolní končetiny.Do jaké míry dále vyšetřovat-to by Vám měl pomoci rozhodnout dorostový lékař,který Vašeho syna průběžně vídá a je schopen posoudit dynamiku vývoje a závažnost v aktuální situaci.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: