Boule a píchání v podbřišku

Dobrý den, je mi 35 let a od ledna letošního roku (tedy cca 8 měsíců) mě trápí píchání v pravém podbřišku - v místě slepého střeva (střed mezi pupkem a kyčelní kostí). Píchání bylo zprvu dosti silné a trvalé, jdoucí až do třísel. Postupně se ale zmírnilo na občasné píchání, tlak či pnutí. Občas vystřelí až k tříslům. K tomu se přidaly i mírné bolesti v bedrech (též pravá strana). Zánět slepého střeva se nepotvrdil, vyšetření moči, krve a tříselné kýly bez nálezu. Absolvována kolonoskopie, neurologie a UTZ, ale žádný nález. Bolest se projevuje téměř denně, někdy trvá po delší dobu, někdy jde jen o jednotlivá píchnutí. Nejčastěji v sedě (10hod. denně sedím u PC, 1hod. v autě) nebo v leže. Ve stoje či při chůzi jen zcela vyjímečně. Nedávno jsem si v místě bolesti při silném zmáčknutí nahmátl podélnou bouličku (podélně dolů podél břišní stěny, délka cca 5cm). Dle obvodního lékaře asi zatuhlý sval, odeslán na rehabilitační vyšetření. Tam stejná domněnka + oslabené břišní svalstvo. Nyní začínám s rehabil. cvičením. Nadváhou netrpím, 73kg při 173 cm. Nikdy žádný úraz ani operace. Mimo toto se cítím zdráv. Ta boulička mně dost děsí. Není hmatatelná vždy, ale většinou času ano. Nahmátnu ji vždy jen při uvolněném břiše (hlavně v leže na zádech a v sedě), když zatnu svaly, nebo se přetočím na bok, boule zmizí. Může to být opravdu jen sval, co mně takovou dobu znepříjemňuje život? Nebo něco víc? Nějaká uzlina (zánět, nádor !!!), vazivo, kýla, skřípnutý nerv..... ? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vidím dle vašeho sdělení, že jste prošel podrobným lékařským vyšetřením a mělo by se to týkat i oné bouličky. Pokud byla vyloučena střevní záležitost je možno pomýšlet i na bolesti z oblasti dolní hrudní pateře a ta by se měla vyšetřit. Ze všeho nejspíše pokud tomu tak nebylo by bylo třeba provést diagnostický ultrazvuk na onu jak říkáte bouličku. Je třeba z vyšetření vytěžit diagnostické maximum a to především z vyšetření ultrazvukem, lékař ordinuje i CT. Někdy je na místě i diagnostická laparoskopie a opakovaně se stalo, ale spíše u mladších lidí, že přece jen za potížemi se skrývala chronická appendicitida, tedy zánět přívěsku slepého střeva. Po odstranění appendixu se stav upravil. Tyto zkušenosti ale jsem zjisti spáíše u mladých dívek. Znovu musím sdělit, že na dálku bez vyšetření bychom jen spekulovali. Chirurgický specialista vám jistě pomůže a řekne více.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: