Boule, uzlina na krku

Dobrý den paní doktorko, je mi 20 let a před několika lety, možná před třemi, jsem si v půlce krku, napravo od hrtanu, nahmatala takový útvar, spíše tvrdšího charakteru, ale trochu se pohybuje, když na něj zatlačím. Říkala jsem si, že to je asi zvětšená uzlina a nechala to být. Od té doby se mi to ale trochu zvětšilo. Na pohled to není vidět a je to hlavně hmatatelné, když zakloním krk dozadu. Např. když kloktám, tak cítím, že mi to tam trochu překáží. Občas mě to i pobolívá, ale myslím si, že je to proto, že si se toho neustále dotýkám a prohmatávám si to. Žádné problémy s chrapotem, dýcháním, polykaním, úbytkem na váze či pocení nemám. Máme ale v rodině onemocnění se štítnou žlázou. Tetě s babičkou byla vyoperována, máma bere prášky. Loni jsem z jiného důvodu prodělala různá vyšetření, EEG, RTG, krevní obraz (i na fci štítné žlázy) a vše mi vyšlo v pořádku. Útvar má asi 5 cm. Moc se bojím, že by se mohlo jednat o rakovinu. Nikomu jsem o tom neřekla, protože nechci stresovat lidi ve svém okolí. Ještě bych chtěla dodat, že jsem před tím, než si tohohle všimla, měla docela ošklivou infekci v ušní dírce v pravém uchu. Od té doby mě často za uchem bolí, když mi to např. ofoukne. Může to s tím mít spojitost? Kdybyste byla tak hodná a napsala mi váš odborný názor. Moc děkuji, Vanda N.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, spolehlivou odpověď, o co se v případě popsané bulky jedná, Vám může dát pouze lékař, který Vás vyšetří - prohmatá bulku a její okolí, vyšetří štítnou žlázu pohmatem, případně pomocí ultrazvuku. Podle popisu se může jednat především o uzlinu (zvláště pokud je útvar hladký, pohyblivý proti spodině, není tvrdý) nebo o zvětšený lalok štítné žlázy (může tam být tzv. uzel), případně o nezhoubné nahloučení tkáně, nejčastěji tukové (tzv.aterom nebo lipom). Nejlepší bude ukázat alespoň všeobecnému lékaři bulku, přinejmenším abyste měla klid, že se nejedná o nic závažného (podle popisu obtíží, nálezu a průběhu není zhoubné bujení moc pravděpodobné). A naopak, kdyby náhodou byl nález zhoubný (ale opravdu to není moc pravděpodobné), čím dříve se na něj přijde, tím větší šanci má člověk na vyléčení.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+19 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
dva uzliny na stitnej zlaze | Od: simona | 12.11.2015 17:54
Prosim vas mozete mi povedat co to su uzliny ja ich mam na
stitnej zlaze dva a velmi sa bojim ci stoho moze bit rakovina
reagovat
re:dva uzliny na stitnej zlaze | Od: uLékaře.cz | 16.11.2015 09:28
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: