Bouličky za uchem

Dobrý den, za levým uchem jsem si nahmatala dvě tvrdé bouličky (těsně nad sebou). Nebolí, nemám žádné problémy s bolestí hlavy ani nic podobného. Byla jsem u lékaře (chirurga), který si na to sáhl a řekl mi, že to není potřeba zatím nijak řešit, že je to malé (pokud by se to zvětšilo, prý by mohlo být třeba to odstranit). Prý to může být uzlina. Obávala jsem se, že by to mohl být nějaký nádor nebo něco podobného, ale to mi lékař vyvrátil. Ve zprávě od lékaře mám napsáno "2 drobné rezist. za l.uchem, zatím není k extirpaci, doporučeno sledovat". Co to tedy konkrétně je? Nedostala jsem konkrétní odpověď na to, o co se jedná. Opravdu to není nebezpečné? Stačí to pouze takto hmatem osahat a lékař ví s jistotou, co to je? Není třeba nějaký rentgen? Ošetřující lékař vypadal, že velice dobře ví, co dělá a byl velmi příjemný. Na internetu je vychvalovaný a je jeden z nejlepších v našem kraji, proto si myslím, že by nic nezanedbal, ale přijde mi "divné", že si to pouze osahal a raději jsem se rozhodla zeptat ještě Vás. Děkuji předem za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Moniko. Abych se mohl vyjádřit úplně přesně, chybí mi informace, kterou měl kolega: mohl si to prohlédnout a vyšetřit pohmatem. Z největší pravděpodobností se bude jednat o takzvaný atherom, což je mazová cysta, ze které přestane odcházet kožní maz a hromadí se uvnitř. Další alternativou je uzlinka anebo nezhoubný tukový nádor anebo nádor z pojiva. Vzhledem k předpokládané malé velikosti to lékař správně popsal jako "rezistenci" a správně doporučil i budoucí sledování. Pokud by útvar narůstal, měl by se chirurgicky odstranit. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: