#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Brnění rukou a nohou

Chronická bolest Lucie 26.4.2016

Dobrý den,
nevím, zdali můj problém opravdu spadá pod oblast neurologie, ale domnívám se, že ano. Ráda bych Vám popsala své obtíže od začátku. Na konci ledna můj 4 - letý syn onemocněl pátou dětskou nemocí. Asi za 2-3 dny jsem sama z ničeho nic dostala teploty kolem 38°C, zimnice, únava, celková slabost (kašel ani rýma se nevyskytovali). Léčila jsem odpočinkem a paralenem. Teplota po 4 dnech ustoupila a objevila se vyrážka po celém těle kromě obličeje charakteru kopřivky, která nejprve nesvědila, ale poté svědět začala a trvala zhruba 3 dny. Poté se opět vrátila teplota na 3 dny. V tu dobu jsem podstoupila krevní testy, ale nic zjištěno nebylo. Byl mi nasazen pouze isoprinosine na posílení imunity a můj stav se zlepšil. Po celkových 11 dnech léčení jsem nastoupila tedy do práce. Ovšem následně se objevily poměrně velké bolesti obou nohou převážně v místech od kolene dolu až do oblasti nártu (zejména lýtka a nárt). Žádný sport ani namáhavou činnost jsem tehdy neprovozovala. Bolest jsem vnímala jako po velké námaze, nahrnutí velkého množství krve, tlak. Samotný nárt mě i v místě pod kotníkem velmi bolel na dotek a též byly bolestivé i šlachy. Bolest byla nejintenzivnější po chůzi, v okamžiku kdy jsem se zastavila na místě. V ten okamžik byla bolest tak intenzivní, že mě nutila mít nohy neustále v pohybu, stačilo ,,přešlapovat na místě“ a bolest částečně ustoupila. Při sezení byla bolest méně intenzivní, a pokud jsem si lehla, tak téměř zcela ustoupila. Doplňovala jsem Mg. o týden později bolest mírně ustoupila, ale přidalo se lehké mravenčení či brnění nejprve jen spodní části nohou (chodidla) a posléze i rukou (prsty). V tu dobu jsem již navštívila v místní nemocnici neurologii, kde mi byla provedena MR mozku a krční páteře s nálezem: Tři T2 a FLAIR hypersignální ložiska v bílé hmotě mozkové v levé hemisféře, největší 7x15 mm podél frontálního rohu levé postranní komory a dvě menší do 3 mm při inzule a frontobazálně vlevo. Jiné ložiskové změny mozkové tkáně intrakraniálně patrny nejsou. Krční mícha bez ložisek, blokové postavení krční páteře.
Vzhledem k nálezu a podezření na roztroušenou sklerózu jsem podstoupila následující den lumbální punkci a byla mi nasazena infuze Solumedrolu na 6 dní (500mg + 250 ml FR), následně jsem brala Medrol v práškách 16 mg celkem 24 dní s postupným snižováním dávky až do úplného vysazení. Ovšem ani přes léčení kortikoidy mé brnění nezmizelo.Výsledky lumbální punkce byly následující: Likvor na IEF s nálezem 1 nekorespondujícího pásu v alkalické oblasti, borelie v séru i moku negativní, neuroviry negativní. Též jsem podstoupila jícnové echo srdce (bez nálezu). Poté paní doktorka vše víceméně uzavřela a objednala mě pouze na kontrolní MR mozku a C páteře v srpnu. Ve zprávě mám uvedeno: Nález na MR nespecifický, může se jednat jen o prosté gliové jizvičky pozánětlivého či vaskulárního původu, nelze jednoznačně uzavřít jako projev demyelizačního onemocnění. Pacienta necháváme v observaci.
Po celou dobu léčení kortikoidy jsem musela být v pracovní neschopnosti, jelikož se můj stav po jejich podávání rapidně zhoršil (padali mi vlasy, svalová slabost, psychické problémy, tlak v hlavě, točení hlavy,.....)Po dobrání jsem opět nastoupila i přes přetrvávající brnění rukou a nohou do práce (asistentka) s tím, že budu muset tedy počkat na kontrolní MR do srpna. Ovšem posledních 14 dní se můj stav začal zhoršovat. K víceméně nepřetržitému mírnému brnění rukou (zejména prsty) a nohou (zejména chodidla) se přidalo střídavé chvilkové intenzivnější brnění v končetinách (chvilku např. levá ruka, poté pravá noha,poté třeba zase pravá ruka,atd........) a také jednorázové ,,štípání" na různých částech těla (hlava, ucho, ruce, nohy,břicho,...). Jde opravdu jen o štípnutí středně bolestivého charakteru, které ihned odezní a zanedlouho se projeví jinde. Navíc mám posledních cca 5dní pocit, jakoby mě ruce (zejména prsty) a nohy (od kotníků k prstům) jakoby ,,dřevnatěly", zejména pokud sedím nebo stojím na místě. Nevím, za-li se to dá opravdu přirovnat k dřevnatění, je pro mě těžké tyto pocity popsat. Možná bych totéž přirovnala k pocitu, jako když se klepnete kladívkem třeba do prstu a máte v něm chvilku horší citlivost. Mám pocit,že pokud v tom okamžiku rukama či nohama zahýbu,nebo začnu chodit, tak pocit ,,dřevnatění" přejde opět do pocitu mravenčení. Občas mě v sedě chodila začnou i jakoby na chvilku ,,pálit", nebo mě někde ,,v končetině" začne na chvilku něco bolet. Ještě mívám poslední dobou po ránu mírně oteklé ruce a nohy, během dne se to většinou upraví. Není to nějak hodně výrazné, ale cítím to na prstýnkách (musím sundat) a v botách.
Na závěr bych chtěla dodat, že pocity mravenčení ani štípání se téměř nevyskytují, když ulehnu do postele, v noci mě nebudí, a jsou dny, kdy je to o trochu lepší a někdy zase horší.
Ještě podotýkám, že delší dobu jsem měla problém s propichující bolestí na zádech v oblasti mezi pravou lopatkou a páteří, která mě jakoby propichovala až do přední části hrudníku na prsa. Chodila jsem k fyzioterapeutovi a masérce. Bolest zcela ustoupila, když jsem přestala chodit a tudíž se méně pohybovala. Ovšem po návratu do práce se opět intenzivně objevila a posledních 14 dní ji pociťuji o trochu blíže krční páteři.
S brněním končetin jsem byla také u jedné soukromé neuroložky, která si myslí, že by to mohlo být právě od páteře. Ovšem podstoupila jsem též celkový RTG páteře, kde mi bylo řečeno, že je to víceméně v pořádku (zpráva: napřímení krční lordosy, bez zřetelných osteofytů, naznačená sinistro-dextrokonvexní skoliosa Th páteře.Mírná nerovnost horizontálních ploch v celém úseku Th páteře, naznačené Schmorlovy uzly v dolní části Th páteře horní části L páteře. MO prostory nejsou zřetelně zúžené, počínající zúžení L5/S1. Známky spondylarthrosy L-S přechodu. Skelet P ramenního kloubu bez zřetelných struktur. změn, postavení správné, kontura lopatky není zřetelně porušena).

Chtěla jsem Vás tedy poprosit o Váš názor zdali nevíte, co by mohlo být příčinou mých současných problémů, popřípadě jaké další vyšetření bych měla podstoupit. Nemohu mít v nepořádku třeba cévní oběh, nebo nejedná se opravdu o počínající roztroušenou sklerózu? Nebo by to vše mohlo být opravdu ,,jen" od páteře a mohu mít někde skříplý nerv? Opravdu se snažím s tím bojovat a být psychicky v dobrém stavu, ale jelikož se můj stav zhoršuje, tak se přiznám, že mi to moc nejde. Bojím se, aby se nejednalo o nějaké jiné onemocnění, na které se současně nezaměřujeme a tudíž se zhoršuje.

Velmi Vám děkuji za Váš názor
S přáním hezkého dne Lucie

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý den, vaše obtíže určitě nejsou od páteře a skutečně veškeré další vyšetření p...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Brnění rukou a nohou
dobrý den, brní mě ruce a nohy, často také krční a...
Brnění levé ruky a nohy
Dobrý den,ráda bych se zeptala mám časté brnění levé...
Brnění nohou
Dobrý den, moje máma (78) cítí brnění v nohou a někdy...
Brnění rukou a nohou s celkovou slabostí
Dobry den chtela bych vas pozadat o radu uz asi 3 dn...
Brnění rukou
Dobry den,jiz delsi dobu pocituji brneni rukou a to...
Brnění nohou na wc
Dříve jsem s tím neměl problém, číst si na záchodě....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Brnění rukou

Paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat, zda se u mně jedná o nějaký zdravotní...

Brnění rukou

Mám brnění prstou a rano po probuzení nemůžu sevřít pěsti na obou rukou,toto...

Brnění rukou

DObrý den, manžel občas trpí brněním rukou...byl s tím na jaře u lékaře...

Brnění rukou

Dobrý den.Poslední dobou mi brní ruce.Přichází to často a někdy to mám do loktů...

Brnění rukou

Již několik měsíců mám několik problémů se zdravotním stavem. Zhruba před 8...

Brnění rukou - syndrom karpálního tunelu

Dobrý den, před měsícem jsme se stěhovali a od té doby mne velice moc brní...

Brneni rukou ,,bolest ..pichani

Dobry den ,,jiz asi tak pul roku me brni a boli ruce ,konecky prstu dlane ,,bolest...

Brnění rukou a bolesti zad

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na můj problém co to znamená. Už delší dobu...

Brnění rukou a jazyka

Dobrý den, potřebovala bych zkonzultovat aktuální stav. Před týdnem večer mě...

Brnění rukou a nohou

Dobrý den, mám problém zřejmě se špatným dokrvením rukou a nohou. U rukou většinou...

Brnění rukou a nohou

dobrý den, brní mě ruce a nohy, často také krční a teměř denně bederní páteř,...

Brnění rukou a nohou a další příznaky

Dobrý den, pár měsíců mě trápí brnění v oblasti rukou a nohou. Nedokážu identifikovat,...

Brnění rukou a nohou při degenerativních změnách na krční páteři

Přeji krásný den, chtěl bych Vás požádat o pár odpovědí. Asi poslední čtyři...

Brnění rukou a nohou s celkovou slabostí

Dobry den chtela bych vas pozadat o radu uz asi 3 dn mam problem s brnenim rukou...

Brnění rukou a nohou, točení hlavy

Dobrý den! Prosím o radu, už delší dobu, tak 3 roky, mám takové problémy, brní...

Brnění rukou a obličeje

Dobrý den, Je to dva dny zpět, kdy jsem šla spát a začala mě brnět levá půlka...

Brnění rukou a oteklé končetiny

dobrý den, mám problém s otoky končetin (3-5cm silnější noha-stehno+lítko...)...

Brnění rukou a tváře

Dobrý den, včera jsem na pravém oku nejdříve viděla takové "vlnění", potom jako...

Brnění rukou po operaci krční páteře

Dobrý den, jsem 3,5 měsíce po autonehodě, při které jsem utrpěla zranění krční...

Brnění rukou po orgasmu

Dobrý den, se svým novým partnerem jsem prožila orgasmus, co mě však zaskočilo...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#