Brnění ruky a bolesti hlavy

Dobrý den, je mi 18 let, bolestí hlavy (migrénou s aurou i bez) trpím již asi od 14 let, poslední měsíc se však mé bolesti stupňují, jsou více ostřejší, častější- i několikrát týdně. . Navíc mě neustále během dne i noci (většinou slabě) brní kdekoli na těle,(někde více, někde méně) je to velmi nepříjemné. Občas mám pocit ztuhlých prstů a obličeje nebo také bolestivé píchaní jak na rukách, tak kdekoli jinde na těle. Před čtrnácti dny jsem měla týdenní bolest hlavy doprovázenou brněním, ztuhlostí a také bolestivou žílou na hřbetu ruky. K neurologovi jsem objednaná za měsíc, ale nemůžu už dále čekat. Navíc když se u mě projeví najednou více těch příznaků, tak většinou propadám panice, můj stav se tak ještě zhorší a nemůžu třeba pak ze stresu ani usnout. Jsem už vážně na nervy. Jinak trpím pco syndromem( sice nevím, jestli to s tím souvisí) a léčím to antikoncepcí.. Co vám přijde jako nejvíc pravděpodobné, že mi je,?

Odpověď odborníka:

Dobrý den Terezo. Bolesti hlavy mají řadu různých příčin včetně migrény. Tam může mít i doprovodných příznaků- klasických jako nevolnost, zvracení, změny zraku, ale i další neurologické jako přechodná brnění v končetině, neobratnost, problém s řečí. Uvádíte migrenu řadu let. Záleží jak je léčena. Při užívání řady léků příliš často, se charakter migreny může změnit, původní léky přestávají zabírat, nebo dokonce zpět potíže přivolávat. Další potíže jako pocity naběhlých žil, lokální bolesti na rukou s migrénou nebudou vůbec souviset. Patrně bude další vliv i v psychice-nějaká zasunutá starost, problém, trvale zvýšené psychické napětí. Hormonální antikoncepce může mít také řadu nežádoucích účinků, včetně spouštění migreny. Doporučuji. Zkusit jít více do klidu, užívat 2xd tabletu hořčíku – Magnesia 0,5 g tabletu / v lékarně k prodeji/, dostatek tekutin. Na šíji při bolesti zkusit tzv prizznitzův zapařující obklad / může být souvislost i s blokádami krční páteře/ a také zkusit na bolestivé zápěstí. Další se posoudí dle neurologického vyšetření- patrně jinak nastavit léčbu migreny, zvážení kontroly zobrazovacího vyšetření hlavy, EEG, odběrů. U gynekologa bych doporučoval patrně konzultaci ohledně hormonální antikoncepce- u trvajících migrén je často nutno tuto opustit.. Pokud jsou změny na předloktí a rukou navštívit ještě před neurologem svého praktika, aby posoudil, zde není problém se zánětem šlach ev kloubů, Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: