Bulka na tvrdém patře

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych vás tímto požádat o radu: v ústech nahoře, na tvrdém patře, na levé straně - cca na polovině cesty mezi středovou čárou patra a poslední stoličkou jsem objevila bulku .... zdá se mi to jako tvrdý výstupek pod sliznicí na té kosti, cca 3-4 mm v průměru /např. jakoby v té kosti byl zanořen malý hrášek a zpoloviny koukal ven). Teď mám to místo bolestivé a začervenalé, ale myslím, že jen tím, jak to stále zkoumám prstem nebo jazykem. Jinak jsem v těch místech nepociťovala žádnou bolest, na sliznici tam nebyl žádný defekt, ani nebyla červená.....Náhodou jsem na to narazila a nyní se bojím, aby nešlo o něco zhoubného. Info na internetu týkající se samovyšetření dutiny ústní jsou dost děsivé. Na druhé straně patra takovou bulku/výstupek nemám. Nevím, jestli jsou takové útvary na patře normální nebo ne. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Pravděpodobnost, že by se jednalo o zhoubný nádor patra je naprosto mizivá, ty se vyskytují v 99% u chronických alkoholiků a/nebo extrémně silných kuřáků zejména dýmky. Ve Vašem případě se bude nejspíše jednat o zcela neškodný kostní výrustek tvrdého patra, což je poměrně častý nález. Občas může trochu víc bolet, pokud se poraní při určitém typu jídla s ostrými okraji (např. kukuřičné lupínky), ale obvykle je zcela bez obtíží. Pokud se nebude výrůstek rychle zvětšovat a nebude se měnit povrchová struktura sliznice, nemusíte se vůbec ničeho obávat a není ani potřeba tento problém nijak řešit. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: