Bušení srdce

Na úvod bych ráda uvedla, že jsem v dětství sledovaný kardiak s dvoucípou chlopní. V 18 letech jsem byla věkem vyřazena od dětského kardiologa s tím, že jsem v pořádku a kdyby něco, mám se ozvat tomu pro dospělé. Je mi 21 let, tři roky jsem bez problémů, ale zhruba před dvěma měsíci jsem během klasického cviční v posilovně (pohyb mi problém nedělá, snažím se shodit nadbytečná kila, cvičím, ale srdce reaguje parádně), jsem zahrnula i několik málo minut na "vibrační plošině". Byla tam ale přednastavená dost vysoká frekvence, a mě se začalo stahovat hrdlo, začalo mi být zle. Tak jsem odešla, šla si pomaličku odpočinout na rotoped, ale měřič tepu mi stále, i bez zátěže, ukazoval něco kolem 170 TM. Celý večer, i dvě hodiny po cvičení, jsem ten tep měla pořád kolem 160, i v sedě, v klidné chůzi, při čemkoli. Až když jsem šla spát, pomalu ustal. Od té doby jsem sice na plošině nebyla, z důvodu obav, ale stává se mi, že se mi tep zrychlí třeba na půl hodinu, i na hodinu, zase kolem těch 160 TM, v klidu, při chůzi do menšího kopce, v sedě, z ničeho nic. Pozítří se chci při prevenční prohlídce otázat svého praktického lékaře a říci si o žádanku na kardio vyšetření. Ale trápí mě to, naposledy jsem tento stav měla včera dopoledne, cca půl hodiny při jízdě autem a nákupu. Chtěla bych s proto na vás obrátit s prosbou, zda nevíte, čím to může být způsobeno.

Odpověď odborníka:

Popsaný problém si jistě žádá podrobnější vyšetření kardiologem (i pro přítomnou anatomickou variantu chlopně - neudáváte, jaké jste měla do 18 let potíže a co Vás dovedlo ke kardiologovi v dětství...). Příčin rychlého tepu ( tachykardie) může být více - prvotně srdeční problém (odchylka v tvorbě a vedení elektrického vzruchu, která se může projevit jen občas v důsledku námahy či jiných podnětů včetně vibrací), nebo také může jít o důsledek nějakého celkového onemocnění (zvýšená funkce štítné žlázy aj.). Váš praktický lékař, který zná příslušné ostatní informace o Vašem zdravotním stavu, se s Vámi určitě domluví na vhodném dalším postupu, léčba se odvíjí od přesnějšího posouzení příčiny problému, což bude jasnější až po kardiologickém vyšetření zahrnujícím echokardiografii i monitoraci EKG. Přeji Vám brzkou úlevu od potíží!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: