Bušení srdce, zrychlený tep, bolest hlavy

Dobrý den, rád bych se předem omluvil za zvolení kategorie tématu, i když se to dané kategorie týká téže, moje problémy jsou celkem rozšířené, ale srdce se bojím nejvíce, proto to píši sem. Děkuji Vše začlo asi před třemi roky. Začal jsem mívat divné pocity, úzkost, strach z žití, zbytečná panika. K tom všemu se dostavoval pocit motání a bolesti hlavy a zaléhání uší. Návštěva lékaře, měření tlaku, vyšetření krve, moči, poslán na neurologii, základní vyšetření plus vyetření eeg, všechno v pořádku, bohužel. Odpověď zněla "krční páteř" . Chvíli jsem chodil na rehabilitace, změnil způsob žití, více pohybu, snažil jsem se brát vše pozitivně. Stav se ale postupně zhoršoval, k motání hlavy se přidalo /nevím jak jinak to popsat/ takové jakoby tupé vidění s mžiky před očima, je pro mě strašně namáhající se soustředit pohledem. Návštěva očního, oči jsou v pohodě. Po další chvíli, asi čtvrt roku, jsem začal pociťovat divné pocity od srdce, nadprůměrně zvýčený tep /v klidové fázi klidně i 140, nežertuji/. Přitom jsem v práci furt v pohybu, nedělá mi problém se celý den hýbat, akorát mám u každé činnosti zrychlený tep. Byl jsem asi 6x na ekg, nikdy mi neřekli nic víc, než že jsem mladý a mám srdce jako z učebnice. No, momentální stav a vlastně souhrn všech mých problémů, neustálá bolest hlavy, pocit tlaku, zrnité vidění, mžiky před očima, pocit zmatenosti, nesouvislého přemýšlení, zrychlený tep, ztuhlost svalstva, hlavně vrchní poloviny těla, všude křupu, hrudní koš, páteř, krční páteř nejvíce. Nejvíc mě však trápí, začlo to asi před čtvrt rokem, že se podívám do zrcadla a vidím na krku tep, zjednodušeně řečeno mi prostě tepe krk, hodně viditelně. Cítím, že tohle všechno má jednu příčinu, jeden bod mě, kterej je špatně. Na venek jsem pohodový člověk, vtipálek, mám dlouholetou přítelkyni, dobrou rodinu, spoustu kamarádu, nikdy jsem netrpěl depresemi, duševními poruchami, neměl jsem proč. Ani vlastně nevím jak zní můj dotaz, spíš mi jde o názor, jak váš, tak třeba i lidí, kteří měli nebo mají podobné problémy. Děkuji. / Muž, 22 let, alergie pyl, prach, srst, bříza, všechno lehké. V dětství astma, nyní bez problémů, bohužel kuřák, jednou za dva týdny alkohol, 196 cm/ 87 kg /

Odpověď odborníka:

Dobrý den, klidová tepová frekvence 140/min je zvýšená, ale může být způsobena psychickým rozrušením, proto nejsou hodnoty příliš vysoké. Vaše potíže mi přijdou psychosomatického rázu, to znamená, že Vaše psychika produkuje různé tělesné příznaky a naopak. Při výskytu různých tělesných příznaků se zhoršuje Vaše psychika. Když jdete k lékaři, ten zkoumá Váš fyzický stav a ten je dle vyšetření v pořádku. Vám je ale nadále špatně. Doporučoval bych návštěvu psychologa, který Vaše potíže s Vámi rozebere a možná jim dá jiný význam a rozměr. Zkuste relaxační techniky, pravidelný fyzický pohyb, někdy tyto opatření zlepší Vaše fyzické i dušení potíže. Myslím si, že Vaše potíže lékaři nevyřeší. Držím palce, ať se potíže zlepší.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: