Candida albicans

Dobrý den, jsem celiak a mám astma. Asi 2 měsíce mám problém s kašlem, rýmou a špatným trávením. Předtím mě břicho nebolelo. Na ten kašel mi doktorka dala antibiotika Duomox. Myslím si, že příčinou je Candida Albicans. Mohlo by to tu Candidu podpořit, aby se mi v těle objevovala? Co se týče celiakie asi 1 rok držím bezlepkovou a bezmléčnou dietu. Dlouho jsem měla klid a najednou přišly problémy s trávením. Moje příznaky té Candidě odpovídají - mám bolesti břicha a žaludku, na hrudi mě bolí a pálí při kašlání a dalším příznakem je, že mám na prsních dvorcích kolem bradavek bílé fleky jako posypané moukou. Chci se vás zeptat - jaké testy se dají udělat ohledně zjištění Candidy v trávícím traktu? Měla jsem jít na umělé oplodnění a musela jsem to kvůli tomu odložit. Mám zmražené embrio. Když má člověk tu Candidu taky se těžko posuzuje jestli už se jí zbavil. Může se mi podařit otěhotnět i když se jí nezbavím úplně? Děkuji Vám moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučovala bych provést kontrolní testy na celiakii /protilátky proti endomyziu, proti tkáňové transglutaminaze/, abys se ověřilo, že hodnoty jsou v normě a nedochází k chybám v dietě. Po léčbě antibiotiky může dojít k narušení střevní mikroflory a přerůstání patologických bakterií. Vhodná by byla kúra probiotiky. Při přetrvávajících obtížích by bylo vhodné provést výtěr z konečníku a kultivaci stolice, aby se prokázal možná infekce. Plánované otěhotnění bych doporučovala až po vyšetřeních.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: