Časté zapomínání

Dobry den, Obracim se na vas s problemem, ktery me uz trapi asi 2 dva roky. Ted je mi 17 let a trpim zapominanim. Nejsou to drobnosti. Nemohu si vzpomenou (mam pritelkyni pres rok) jak jsme se poznali nebo treba ze jsme byli mimo republiku ci ruzne vzpominky s rodinou nebo vzpominky na zakladni skolu. Nebo si take nepamatuji mesic dozadu dulezite schuzky (zlaty kalendar) na priklad vysetreni u lekare ci neco podobneho. Pritelkyne jen kouka jak muzu vsechno zapominat i ty nejkrasnejsi chvile. Dodam mam nedomykavost mitralni a aortalni chlopne, prodelal jsem lymskou boreliozu (2 roky nasledky nediagnitilovany, jen spozorovany -nervosvalive krece atd) od narozeni astma a ve 13 ti KRBS (Komplexni regionalni bolestivi syndrom) LDK a CC syndrom krcni patere Muzete mi prosim poradit? (Dodam EEG s drobnymi zmenami)

Odpověď odborníka:

Danieli,
takováto porucha paměti ve Vašem věku je neobvyklá. S lymskou boreliosou a astmatem Vaše potíže nesouvisí. Neznám Vás, ale někdy silné deprese mohou způsobit poruchu paměti až charakteru demence. Doufám, že neužíváte drogy, ty mohou takovéto potíže způsobit také. Doporučila bych Vám neurologické vyšetření, aby provedli speciální testy paměti a zvážili vyšetření mozku pomocí MRI a event. i MRA- angiografické vyšetření cév mozku, dále UZ přívodných cév do mozku (EEG je ve Vašem případě hrubě orientační vyšetření, moc nám toho neřekne). Vzhledem k nedomykavosti chlopní (nevím, jak je závažná) bych dále doporučila ECHO srdce, pokud nebylo provedeno a nejlépe jícnové k vyloučení foramen ovale patens (=neuzavření přepážky mezi síněmi srdce). Další možné dovyšetření bych již nechala na neurologovi. Přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: