Čepy

Dobrý den, nejspíš mám špatně zaléčenou angínu a poslední dobou se mi tvoří čepy na mandlích. Myslíte, že by jsem si měl dojít k lékaři pro penicilin? Zda by to pomohlo kdy se mi předepsali silnější ATB? Nebo by šlo zaléčit sám nějakým kloktáním? Četl jsem kloktání heřmánkových čajů a dalších takových rad na tento způsob. Nebo by jste doporučil Vy nějakou další alternativu? Další příznaky nemám žádná horečka, bolení v krku nebo zvětšení mandlí. Ale na vytržení mandlí se mi opravdu nechce.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Filipe. Samotná tvorba "čepů" není nutně důvodem k nějaké léčbě (natož podávání antibiotik...) ani operaci. K tomu, aby Vám bylo možno poradit co a jak dál by bylo bohužel potřebné Vaše mandle vidět, ale hlavně znát údaje o dosavadní léčbě (co máte na mysli "špatně zaléčenou angínou?"). Doporučuji tedy se obrátit na Vašeho praktického lékaře - který, jak předpokládám, má tyto informace k dispozici. Ohledně různých kloktadel apod. - tím nic nezkazíte, k "očištění" mandlí funguje celkem dobře obyčejná slaná voda (i čaj. lžička do 4 dcl vody), jinak k uvolnění čepů také přispěje konzumace hrubší potravy (třeba topinky apod...). Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: