Chronicke bolesti kolene

Dobry den, pane doktore. Po sportovnim uraze v roce 2012 a nasledne operaci kolene po trech mesicich po uraze trpim ohromnymi bolestmi ktere jsou jiz chronicke a jsou i v klidu a v noci. Po operaci jsem prodelala Sudeck syndrom kvuli dlouho nepohyblive noze. Pri operaci se zjistilo, ze mam castecne natrzeny krizovy vaz, ktery operater zacistil a ponechal tam jeho zbytek. Vse ostatni bylo v poradku. Muj soucasny ortoped mi rekl, ze bolesti mohou byt od nestabilniho kolene, kdy LCA neplni svou funkci protoze je ztenceny a pravdepodobne se natahl nebo od pozustatku Sudeck syndromu ktery napada nervovy system. Na RTG ktery udelal specialne na stabilitu se poznalo, ze zranene koleno ma nestabilni odchylku o 7mm narozdil od zdraveho kolene, ktere ma pouze odchylku 1mm a to uz je pry chronicka nestabilita. Neboli me jenom v urcite casti ale vsude dokola v koleni, nahore nad ceskou, na cesce i dole pod ceskou a pod kolenem i zezadu v ohybu. Koleno je porad trochu otekle, ale voda v nem neni. Nepomaha zadny Voltaren ani prasky na bolest a ani rehabilitace a lazenska lecba, kterou jsem pred pul rokem absolvovala. Mi znami nemaji v koleni LCA po uraze vubec a ziji s tim uplne normalne a ani nemaji zadne bolesti. Ortoped mi doporucuje plastiku vazu, ale pokud jsem prodelala Sudeck syndrom, tak hodne vaha zda vubec jit do operace. Me bolesti jsou ale tak silne, ze nemohu ani sedet a ani spat. Je to cim dal horsi a ja uz nevim co mam delat. Jsem jeste mlada a nemohu ani temer chodit, pracovat, provozovat zadny sport a temer ani neziji. Toto silene obdobi trva tri a pul roku a je to cim dal horsi, ze spatne chuze me boli obe kycle a v krizi. Existuje jeste nejaka lecba ? Nemohu prece takhle do konce zivota zit. Dekuji S pozdravem Lenka.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Bolesti v koleni mohou být způsobeny postižením chrupavek či kloubního pouzdra , toto je nutno posoudit před případnou plastikou, pokud jsou již postiženy plastika vazu zřejmě nepomůže. Bolesti mohou být iv důsledku Sudeckovy dystrofie, tou se zabývají ambulance bolesti, které jsou v každé okresní nemocnici. Závěr : s plastikou vazu i jakoukoliv jinou operací kolene bych byl ve Vašem případě velmi opatrný , pokud nepomáhá léčba chrupavek a je vyloučeno revamtické onemocnění, pak bych doporučoval vyšetření v ambulanci bolesti.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: