Chudokrevnost

Dobrý den, moje mamka (74 let) má již delší dobu časté zažívací potíže, nechutenství, za poslední půlrok zhubla o 5 kg (na 55 kg), mívá sucho v ústech, někdy se v noci potí, rovněž pociťuje čím dál větší slabost. Již delší dobu se léčí se štítnou žlázou a v minulosti měla operaci žlučníku. Kvůli zažívacím potížím byla nyní na gastroskopii - bez nálezu. Rovněž byla na několika vyšetřeních krve. Zde jsou výsledky z října a ledna: leu 5,2 (leden 4,8); ery 3,47 (3,58); HB 110 (111); Hkt (0,32 (0,33); SOEr 92,4 (91,4); Trom 164 (153); seg 0,64 (0,59); ly 0,26 (0,26); mono 0,05 (0,06); Eo 0,04 (0,08); Baso 0,00 (0,01); Fe 11,4; TIBC 50,9; Fer 117; CRP 2,2; C199 6,8; C125 6,8; TSH 2,26; fT4 17. Po všech vyšetřeních zatím nebyla nasazena žádná léčba pouze konstatováno lehká normochromní anémie. Vzhledem k tomu, že její stav se za poslední měsíce nelepší a spíše se její slabost zhoršuje, tak bych se rád zeptal, zda to nemůže být v důsledku perniciózní anémie a zda by neměla být nasazena vnitrožilní léčba vitamínem B12. Problémy s chudokrevností totiž měla i její sestra, maminka a tatínek. Vzhledem k jejím minulým problémům se žlučníkem, tak i často kvůli zažívacím potížím drží dietu. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Radku! Věřím, že na perniciozní anemii lékaři mysleli, když ji vyšetřovali - a z pospsaných výsledků je zřejmé, že někdo se mamince jistě věnoval. Chcete-li se ujistit, položte tutéž otázku lékaři, který mamince popsaná vyšetření indikoval, ať už je to obvodní nebo nemocniční lékař. Hubnutí a nechutenství si zaslouží pozornost tak, aby situace nadále nepokračovala. Nemůže být důvod třeba ve změně stravy/životosprávy?

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: