Chvilkové zamotáni hlavy

Dobry den, par dni me trapi chvilkove zamotani hlavy. Pri otoceni hlavy z leva do prava a obracene. Pokud u toho zavru oci problem je stale stejny. Pokud se otacim celym telem, hlava se mi nezamota. Pred 2 mesici jsem dochazel na rehabilitaci s bolesti bederni patere. Bolest dodnes zcela nevymizela. Citim tlak na prave strane beder nad hyzdi. Obcas k tomu citim bolest nad pr.kycelnim kl. Zvedani bremene bez pokrceni v kolenou bez bolesti nezvladnu. Obcas citim bolest v zatylku-nekdy to ma az migren.charakt. Pri rotaci celeho trupu v zaklonu mi temer vzdy nekolikrat krupne v zadech a nastane chvilkova uleva-to muzu delat nekolikrat denne a pokazde mi tam krupne. Muze to mit nejakou souvislost s tim motanim hlavy? Dekuji za odpoved. (Strucneji to neslo vystihnout)

Odpověď odborníka:

Co se týče bederní páteře, ta s motáním hlavy nesouvisí. Stěžujete si, že bolest po 2měsících stále neodezněla. Já bych se chtěla zeptat, co pro odstranění bolesti děláte Vy? Pokud jste měl na rehabilitaci cvičení, pokračujete v něm doma sám? Pokud ne, nedivte se, že bolest přetrvává. Pokud jste na RHB cvičení neměl, pak je potřeba navštívit jinou RHB, kde Vám ukáží speciální cvičení na páteř. Není mi jasné proč zvedáte břemena bez pokrčení kolen, zejména když Vás to bolí. Používat při zvedání břemen jen záda je nerozum, vždy je potřeba zapojit klouby dolních končetin. Je potřeba rozložit váhu břemene na celé tělo. Budete-li se při zvedání břemen jen ohýbat v pase zničíte si záda.
Rotace trupu v záklonu nebo i v předklonu je ten nejhorší pohyb pro páteř. naše páteř na tyto pohyby není stavěna. I když Vám to krátce uleví v dlouhodobém horizontu si škodíte. Křupe Vám tam, protože se po sobě posouvají kloubní plošky obratlů a prudkou rotací si je rozvolňujete. Budete-li si páteř uvolňovat příliš často, bude nestabilní, klouby budou rozvolněné a koledujete si o výhřez.
Opravdu máte bolesti v zátylku migrenozního charakteru? Ta pravá migréna je totiž tak krutá bolest, že člověk není schopen vůbec, ale vůbec nic dělat, musí zalézt do postele a odpočívat, vadí mu světlo a občas i zvrací.
Co se týče závratí: Při změně polohy hlavy vůči tělu je informováno centrum rovnováhy, že se poloha hlavy změnila. Jestliže se tak děje příliš rychle, trvá chvilku než se rovnovážné centru na tuto změnu adaptuje a to může být příčinou závratí. Jestliže se točíte celý, halava je vůči tělu stále ve stejné poloze, rovnovážné centrum žádné informace nedostává a Vy se nemotáte. Vaše závratě mohou být dány jen rychlým pohybem hlavy, nemusí jít o nic vážného. Svou roli může hrát i krční páteř. Je-li hůře pohyblivá, zablokována, omezí se i pohyby hlavy a mohou se objevit chvilkové závratě. V tom případě doporučuji RHB cvičení. Lékaře je potřeba vyhledat pokud závratě omezují v chůzi, pokud jsou jen v jednom směru (pocit tahu do strany), pokud jsou např. i vleže při přetáčení. Přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření žil
Články: Vyšetření žil
Onemocnění žil je velmi...
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Články: 24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Pokud trpíte revmatoidní...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
4 tipy pro zdravé nohy pro pacienty s artritidou
Články: 4 tipy pro zdravé nohy pro pacienty s artritidou
Nohy nás nosí celý život...
RTG snímek plic
Články: RTG snímek plic
RTG snímek plic je jedním z...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: