Cizí těleso v krku, krční páteř

Dobrý den, opět využívám Váš web na pomoc. Již několikrát jsem psal panu MUDr. Ducháčkovi a ten mi dobře poradil, ale bohužel, musím se ozvat znovu, už si nevím rady. Pro opakování pane doktore, před cca 6 měsíci mi začal divný pocit cizího tělesa v krku, kdy mi připadalo, že v krku v oblasti hrtanu něco mám, jako by to nešlo polknout. Na Vaše doporučení jsem navštívil ORL specialistu, kdy mi provedl vyšetření zrcátkem, provedl stěry, poslal mě na USG krku - vše negativní. Uvedl, že neví, od čeho to může být, leda tak od krční páteře, která mě dost bolí. Jelikož problém cizího tělesa v krku neustále přetrvává, rozhodl jsem se navštívit ORL nyní znovu, jelikož pocit tělesa mám neustále. ORL lékař mi opět provedl vyšetření zrcátkem oblast hrtanu, kde nic patologického neobjevil. Sdělil, že už vážně neví, že se problém může vyskytovat i od krční páteře. Ještě ho napadlo mě poslat na RTG oblasti hrtanu jícnu pomocí kontrastní látky - myslíte si, že tohle RTG by odhalilo problém?? Já už vážn nevím, jsem bezradný, vždyť nějaká změna u mě musela proběhnout, když to pociťuji. Na základě krční páteře jsem navštívil rehabilitačního lékaře, kde provedl vyšetření celého těl, kde zjistil, že mám trochu křivou páteř, ale skolióza to není, a blokaci krční páteř. Napsal mi rehabilitace, kdy proběhl parafín, Trabertovy proudy, Rebox, podvodní masáž, měkké techniky, DD proudy. Bohužel, nic z toho nepomohlo, pocit cizího tělesa se vykytuje nadále. A vážně můžu říci, že psychického rázu to vážně není!!Pane doktore, můžete mi ještě poradit, co bych měl ještě postoupit? Je opravdu možné, že by problém mohl být od té páteře? Víte, mám strach z toho, že teď nikdo v krku nic nevidí a ať se v budoucnu něco v krku nevyskytne na základě toho, že by se něco v začátku podcenilo? Ještě poslední dotaz, myslíte si, že bych měl znovu podstoupit USG krku, když jsem ho absolvoval před cca 6 měsíci? Můžou tam nastat viditelné změny? Moc děkuji za všechny zodpovězené otázky a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Davide. Vaše trvající potíže mě velmi mrzí. Je nicméně opravdu obtížné stav blíže hodnotit takto na dálku. Příčin pocitu cizího tělesa může být mnoho - problém v oblasti hrtanu, hltanu, štítné žlázy, krční páteře a svalů v oblasti krku aj. Opakování ultrazvuku může být přínosné a vzhledem k tomu, že jde o nezatěžující vyšetření, je to myslím rozumné (opětovné posouzení hlavně oblasti štítné žlázy a krčních uzlin...). Vyšetření polykacího aktu (RTG s kontrastní látkou) je samozřejmě na úvaze ošetřujícího lékaře, je ale pravda, že určitou informaci přinést může - stejně jako event. gastroskopické vyšetření (posouzení jícnu). Je ale třeba především vycházet z opětovného podrobného rozboru Vašich příznaků (za jakých okolností začaly? jde o setrvalý pocit, nebo jej pozorujete jen při polykání??, kde přesně problém pociťujete?, jsou potíže nějak ovlivněny polohou krční páteře?, jaký je důvod bolestí krční páteře, které také popisujete?, máte ještě nějaké jiné změny stavu? aj.) a vhodný postup a vyšetřeni řídit podle toho. Každopádně je, jak již bylo v přechozích odpovědích uvedeno, nepravděpodobné, že by za tím stál nějaký vážnější problém. Přeji Vám, ať je příčina Vašich potíží a tím i vhodná léčba přece jen brzy nalezena!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: