Co když přestanu brát léky

Dobbrý večer poani doktorko, zhruba před rokem jsem měla zánět štítné žlázy, od té doby chodím pravidelně na nedokrynologii na kontroly. Nejprve mi pan doktor ten zánět vyléčil, pak jsem měla zvýšenou funkci žlázy a ted zase sníženou. Měla jsem několik léků, ale momentálně beru pouze 1 tablektu denne euthyroxu. Minule mi pan doktor řekl, že krevní testy jsou ok, že to je poměrně v normě, tak jsem doufala, že léky přestanu jíst, ale řekl mi, že tyto léky se berou doživotně. Moje otázka tedy zní, co by se mohlo stát, kdybych euthyrox přestala brát a jaká je pravda na tom ,že tyto léky už musím brát do konce života? děkuji

Odpověď odborníka:

Většina nemocí štítné žlázy vzniká na základě poruchy imunitního systému. Je pravdou, že bohužel nejsme schopni léčit přímo poruchu imunity, jen substituujeme nedostatek hormonů, který v jejím důsledku vznikne. Právě z tohoto důvodu je naše léčba většinou doživotní.
Co se týče důsledků vynechání léčby - pokud budete mít dlouhodobě nedostatek hormonů štítnice, může to vést k řadě metabolických důsledků (nárůst hmotnosti, cholesterolu a pod) a může dojít ke zvětšení objemu štítné žlázy a tvorbě uzlů, což může způsobit nutnost operačního zákroku na žláze.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: