Cukrovka 1.typu - nízká hladina cukru v krvi - řešení

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Můj manžel (29 let) má od svých 14let cukrovku 1.typu. I když se snaží pravidelně jíst, kolísá mu hladina cukru v krvi. Když má nízkou hladinu cukru v krvi (někdy je to i 3x za den) je od mládí zvyklý to řešit tak, že si dá nějakou čokoládovou/máslovou tyčinku (nechci psát názvy, ale jsou to tyčinky plné glukozo-fruktozoveho sirupu, nebo cukru, ale hlavně tuků, stabilizátorů, Eček a dalších x zbytečných surovin). Řekla jsem mu ať si místo těchto tyčinek zkusí dát jen cukr, nebo ať si ho rozpustí ve vodě. Týden to zkoušel, ale tyčinky jsou prý pro něj jednodušší řešení. Už tak je cukrovka hrozná nemoc, bojím se toto stravování bude mít v budoucnu špatné následky. Mohli byste mi prosím poradit nějaké řešení? Nemáme v okolí moc diabetiků, tak nevím jak ostatní tuto situaci řeší. Viděla jsem, že prodávají i nějaké sirupy - datlový, rýžový..tak třeba zkusit tohle? Předem děkuji za radu. S pozdravem Katka

Odpověď odborníka:

V případě lehké hypoglykémie, kterou diabetik zvládne sám, stačí obvykle 10–20 g rychle vstřebatelných sacharidů, což odpovídá sníst 2–4 běžné kostky cukru– opravdu nejlepší v tekuté podobě, jako. sladký čaj,čaj s medem, ovocný džus, Pokud se stav do cca 10 minut neupraví, postup je třeba zopakovat. Jestliže hypoglykémie byla způsobena předchozí větší fyzickou aktivitou, je vhodné doplnit po úpravě stavu ještě podání pomalu vstřebatelných sacharidů (např. pečivo, celozrnné nebo vločkové koláčky slazené medem ev.javorovým nebo agávovým sirupem), aby se hypoglykémie neopakovala. Po větší fyzické námaze se však může hypoglykémie objevit později, až po několika hodinách. Doporučuji domácí ovesné koláčky , kam možno přidat i sušené ovoce-datle, rozinky, brusinky, mají rychlé i pomalé cukry a jsou bez Eček, stabilizátorů,ztužených tuků.... Ovesné koláčky-recept 70g másla 40g moučkového cukru 2-3 lžíce medu 100g ovesných vloček 100g celozrnné mouky 1 lžička prášku do pečiva 1 vejce 1⁄2 lžičky skořice 3 lžíce rozinek Zpracovat těsto, upéct malé bochánky.Doprostřed bochánku lze dát kousek ořechu.

MUDr. Hana Ferdinandová
MUDr. Hana Ferdinandová

Specializace: Nutriční poradenství
Pracoviště: Soukromá praxe - MUDr. Hana Ferdinandová

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: