Cysta na vaječníku

Chtěla jsem se zeptat,moje 14letá dcera měla od prosince bolesti v levém podbřišku,dělali ji ultrazvuk,bylo vše v pořádku,ale bolesti přetrvávaly,dnes jsme byli u lékaře a našli ji vlevo od dělohy opouzdřený cystický útvar s hypoechogenním obsahem o průměru 60mm,závěr TU ovarii1sin,brali ji krev na Ca125 a na kontrolu máme přijít za 14 dní,s tím,že se to bude nejspíše léčit chirurgicky a já mam strach nemůže to mít zhoubný?Děkuji za odpověd,zdá se mi na to moc mladá

Odpověď odborníka:

S největší pravděpodobností to bude benigní záležitost, ale v malém procentu se malignity nevyhýbají mladým lidem. Stoprocentní bude až histologie,tj vzorek útvaru, na který se podívá patolog. Pravděpodobně bude následovat laparoskopie a odběr tumoru s možností zachování vaječníku, pokud se bude operatérovi zdát neškodný, jinak by se odebral celý vaječník. Ca 125 může být zvýšený i u jiných stavů než jen nádory, důležitý je UZ, jak vše vypadá v břiše(vidí operatér) a pak histologie vše potvrdí.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Články: Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Dříve platné teorie o tom...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Články: Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Vypadávání vlasů může být...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x