Cysta na vaječníku v 65 letech

Dobrý den,mojí mamince zjistili cystu na vaječníku 5x6 cm.Lékařka jí doporučuje odstranit oba vaječníky,jelikož je mamince 65 let a v tomto věku se prý těžko vstřebá,protože jsou vaječníky v klidu. Není to zbytečná zátěž pro organismus v tomto věku?Potíže žádné nemá,cysta byla zjištěna při preventivní prohlídce.Na prohlídce byla asi po 2 letech.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z hlediska možného přetočení (torze) vaječníku vahou cysty, což je náhlá příhoda břišní s rizikem odumření vaječníku s rizikem zánětu pobřišnice a z obecného hlediska rizika rakoviny vaječníků po menopauze je operace poměrně elegantní řešení, jak zabránit jak možné náhlé příhodě břišní, tak eventuálně i rakovině, "kdyby náhodou". Nicméně definitivní rozhodnutí je na mamince, zda chce nebo nechce podstoupit zákrok. Je také dobré poradit se s praktickým lékařem maminky z hlediska jejího celkového stavu (srdce, plíce...), jak rizikový je pro ni operační zákrok z těchto hledisek a jak přínosná pro ni operace je. Pozn. Po menopauze již vaječníky neplní žádnou funkci a z tohoto hlediska je lze bez obav odstranit.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: