Cystická fibróza-diagnostika

Dobrý den, mám dvouměsíční miminko, a když ho líbám na hlavičku, je nápadně slaná. Malá trpí trávicími obtížemi (reflux, ublinkává, bolesti břicha po kojení), má vyrážku v obličeji-prý atopickou a často sípá (diagnostikován stridor).. Mám mít nějaké obavy z CF, když jsem prodělala amniocentézu v těhotenství a byla vpořádku? Je možné, že by se CF nazachytila? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste podstoupila klasickou amniocentézu, byl vyšetřen pouze karyotyp dítěte. Rozhodně se amniocentézou nezachytí všechna onemocnění, CF by se neukázala. Na druhou stranu každému dítěti je v porodnici proveden odběr krve, která se vyšetřuje na mnoho metabolických onemocnění, mezi kterými je CF zahrnuta, ale všechny případy také odhaleny nejsou. Ve Vašem případě bych doporučila navštívit obvodního pediatra Vaší dcerky, ten by jí měl odeslat na specializované vyšetření. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: