Cysticka fibroza

Moje roční dcera prodělala za poslední dva měsíce zápal plic a 2 těžké bronchitidy, skončili jsme v nemocnici. Nyní užívá doma inhalace ventolinu, které už bysme měli zítra vysadit. Dýchá normálně, jen občas zakašle, třeba 4x za den, ale jde vidět, že kašel je velmi produktivní. Ráda bych se zeptala zda není možné že by trpěla cystickou fibrózou, nebo jestli by to odhalil nějaký test v těhotenství. Podstoupila jsem základní vyšetření a vše bylo v pořádku. Děkuji

Odpověď odborníka:

U Vaší dcerky se spíše jedná o odeznívající infekt - byla oslabená zápalem plic a snadněji chytla další virozu. V porodnici se dětem z patičky odebírá krev, která se kromě jiných nemocí testuje i na cystickou fibrozu. Žádný test samozřejmě není 100%, ale záchyt je vysoký. Pokud máte pochybnosti, je možné požádat obvodního pediatra, aby dcerku poslal na potní test, který cystickou fibrozu prokáže. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: