Defekt komorového septa - kritéria chirurgického řešení

Dobrý den! Obracím se na vás s následujícím dotazem: Máme sedmiměsíčního syna, kterému byl ve věku 4 týdnů diagnostikován defekt komorového septa. Cca do 5 měsíců byl bez příznaků. Pouze poněkud pomaleji přibýval na váze. Teď v sedmi měsících váží 7,9 kg a měří 71,5 cm (porodní míry: 3,65 kg a 52 cm). Je velmi aktivní a čilý, ale při kojení se silně potí, při pohybu (zatím neleze, ale "válí sudy" po celém bytě) se zadýchává a při kojení i námaze či např. ve velkém horku modrá okolo rtů. Žijeme dočasně v Kanadě (Toronto) a náš syn je tedy sledován v místní dětské nemocnici (Hospital for Sick Children). Absolvovali jsme již dva velké ultrazvuky, 3x EKG a několik pravidelných prohlídek. Bylo nám řečeno, že má syn zvětšené srdíčko a nadbytečnou tekutinu v plicích. Byla mu nasazena diuretika. Velikost defektu je O,7 cm a zatím se vůbec nezmenšuje. Při poslední prohlídce (8.9.) kardiolog řekl, že je náš syn v "šedé zóně", tj. na hranici stavu, kdy by ho operovali. Ale protože za poslední měsíc celkem dost přibral - téměř 0,5 kg - tak operaci ještě odloží. Další kontrolu máme naplánovanou na polovinu prosince. Chtěli bychom získat druhý názor na celou situaci - jaká jsou kritéria pro to, aby bylo dítě s touto vadou operováno. Jaká je praxe v ČR? Do kdy se čeká zda se defekt sám zacelí? A pokud se nezacelí, operuje se v každém případě a nebo jsou některé děti s menšími příznaky ponechány s tímto defektem i nadále? Nechceme na operaci tlačit - víme, že se nejedná o zrovna jednoduchý zákrok zvláště u takto malého dítěte. Na druhou stranu se ale bojíme, aby něco nezůstalo zanedbáno a aby defekt našeho syna nezpomalil ve vývoji. V únoru, tedy v době 1. narozenin našeho syna, se vracíme zpět do ČR. Na koho bychom se měli obrátit v souvislosti s další péčí? Žijeme v Praze - je možné se přímo obrátit na Kardiocentrum v Motole a nebo je třeba nějaké doporučení od praktického dětského lékaře, příp. z dětské kardiologické ambulance? Kde najdeme potřebné kontakty? Předem vám mockrát děkuji za názor a radu! S pozdravem, Hanka L.

Odpověď odborníka:

http://www.fnmotol.cz/kardiocentrum.html?pracoviste=7 http://www.fnmotol.cz/personal.html?pracoviste=7 Doporčení je třeba, jinak Motol pacienty nebere (nové nařízení).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x