Defekt komorového septa

Dobrý den, mám vrozenou srdeční vadu Defekt komorového septa, velikost defektu je 2mm. Nikdy jsem nebyla operována, jsem pouze pravidelně (jednou ročně) sledována na kardiologii a mám u sebe takovou tu kartičku Prevence endokarditidy. Je mi 27 let. Moje vada mě nikdy nijak neomezovala, do 18-ti let jsem hrála závodně házenou, i nyní jsem poměrně sportovně aktivní. Abych pravdu řekla, nikdy jsem se o svou nemoc z těchto důvodů nijak zvlášť nezajímala. Doktor mi vždy jenom řekl, že tam ten defekt je, ale nijak se nezhoršuje a ani jej nedoprovází žádné další komplikace. Tlak mám v normě, spíše nižší. V souvislosti se svojí nemocí mám dva dotazy: 1) Za měsíc se chystám do Jižní Ameriky, kde bych chtěla podniknout nějaký trek do vyšších nadmořských výšek (samozřejmě plánuji dodržovat klasická pravidla aklimatizace) kolem 5000m. Již jsem byla ve výšce 3600m.n.m. a kromě počátečních (první noc) velmi mírných potížích s dýcháním (nemohla jsem popadnou dech, když jsem se budila a budila jsem se zimou), které ale mohly být do jisté míry způsobeny tím, že jsme do této výšky vyjeli džípem z výšky 2300m.n.m. Druhý den při samotném trekování již bylo všechno v pořádku a stejně tak i během následujících nocí. Chtěla jsem se zeptat, jak velký důraz mám klást na svoji srdeční vahu během dalších treků ve vyšších nadmořských výškách? Zda je u mě třeba zvýšené riziko výškové nemoci. Určitě již hodlám dodržovat všechna pravidla aklimatizace. 2) V souvislosti s tímto dotazem jsem hledala informace na interentu, kde jsem tedy žádnou odpověď nenašla, ale získala jsem dojem, že v současné době, je defekt u drtivé většiny dětí operován. Zajímalo by mě tedy, zda v mém případě je žádoucí jít také na operaci, zda se vůbec u dospělých provádí a celkově, co si myslíte o dosavadním způsobu mé léčby/pozorování? Rozhodně nemám pocit, že by můj ošetřují lékař něco zanedbával, ale zajímal by mě i Vás názor. Na pravidelnou kontrolu jdu za dva týdny, chci se také samozřejmě poradit o mých plánech v Americe a ráda bych odpověď mého lékaře porovnala s radami nějakého dalšího odborníka. Moc děkuji za odpověď. Zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, klíčové u defektů přepážek mezi srdečními oddíly je jejich vliv na činnost srdce. POkud defekt nemá vliv na činnost srdce a nemá tendenci se zhoršovat a nedá se očekávat, že by mohl začít mít vliv, stav se sleduje a hlídá, jak popisujete. Pokud vím, pobyt ve vyšších nadmořských výškách s dostatečnou aklimatizací by u defektu, který neovlivňuje srdeční funkce, neměl vadit. Obecně však s vyšší nadmořskou výškou stoupá riziko výškové nemoci a je vhodné, abyste před odletem vyhledala svého kardiologa a aktuálně se s ním ohledně cesty poradila, jak plánujete.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: