Degenerativni zmeny v krcni pateri, sije

Byl jsem na MR vysetreni krcni patere, s vysledkem (zkracene problem): v urovni C5/6 chondroza disku v urovni C5/6 je lehke dorzalni vyklenuti disku, s presahem dorzalne do 2mm Zaver: Degenerativni zmeny v etazi C5/6, bez utlaku neuralnich struktur Zadnymi bolestmi v oblasti rukou netrpim. Mel jsem od 07/2013 cca pul roku kazdy den v jine intenzite stuhlou siji a celkovou bolest krcni patere (cca kazdy druhy den, jeden den jsem o tom nevedel, dalsi den s tim zil) Pak jsem se dostal k chiropraktikovi, ktery mi ji tzv. napravil - prasklo mi v ni a bolesti na cas ustoupili. Ted se stav opakuje (i kdyz bolesti mensi intenzity), boli me to i 3 dny, pak pohnu hlavou napravo, nalevo (k rameni) a kdyz mi v ni znovu praskne, bolest i ztuhla sije do pul hod zmizi (ne vzdy ale vetsinou). Me otazky: 1. muzu si u toho praskani ublizit - zlomeni vazu, ochrnuti, vyhrez obratle, poskozeni patere v nejake intenzite? 2. Souvisi to tuhnuti sije s chondrozou disku? 3. Da se chondroza disku teoreticky upravit rehabilitaci a nemusim na operaci? 4. Dorzalne znamena smerem od michy ven nebo mam v dohledne dobe ocekavat ze rozvojem nemoci bude "tlacit" na michu? Dalsi obtize neuro charakteru (bolest rukou, brneni a pod) nemam, jenom ta krcni pater a sije. Dekuju za odpoved

Odpověď odborníka:

Praskání a lupání neznamenají lámání obratle. Často jsou stejného původu jako lupání kloubů na prstech, tedy pohyb kloubu páteře. Ztuhlost krční páteře může souviset s degenerativními změnami disku. Ztuhlost je dána snahou zablokovat bolavý segment páteře, následné bolesti ze spazmů svalstva bývají výraznější než bolest ze samotného disku. Chodndrózu a degenerativní změny na páteři sice rehabilitací nezastavíte, můžete je ale výrazně zpomalit. Operace je vyhrazena pro konkrétní, pečlivě vybrané situace. Podle Vámi popsaných nálezů a potíží bych operační výkon nedoporučoval. Dorzálně znamená "k zádům". V tomto případě ale směrem k nebo lépe proti míše. Neznamená to ale, že ji poškozený disk musí nutně utlačovat. Krátce: rehabilitace (šetrná) může pomoci, vhodné jsou pravidelné kontroly neurologem nebo praktickým lékařem, většinou jsou doporučovány podle vývoje obtíží.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x