Demence , muz 30 let

Pracuji v zarizeni kde se starame o 7 postizenych lidi (autismus, epilepsie, down-syndrom atd.) jednim z klientu je i 30lety klient, ktery trpi vaznou formou epilepsie a navic i jinym druhem postizeni. Jeho zdrav. stav - nesobestacny, nikdy nemluvil, nedokaze projevit emoce, city (pouze smich nebo je velice agresivni a hlasity), jeho pokoj je vybaven pouze posteli-rozbijeni veci, sam sobe nebezpecny (je neustale strezen a zamykan) vyzaduje 24 hodinovou peci. Jeho zdravotni stav se drobne lisi v zavislosti na zmenu medikace (zklidneni, neklidne stavy), doktori si ho prehazuji a nikdo nedokaze jeho stav stabilizovat (5lekaru v prubehu 10 let). Nyni prisel lekar, ktery ho ma na starosti priblizne 4 roky s diagnozou demence. Chtela bych se zeptat jaka pece je pro nej vhodna? Pro nas pracovniky je velmi narocne ho integrovat do skupiny, preferujeme caste vychazky, ale je mozne ze jemu osamelost vyhovuje, nechce byt s ostatnimi, pokoj mu vyhovuje. Jedine o co se vzdy zajima je jidlo. Lekar nam doporucil mu prednostne splnit zakl. fyziologicke potreby a v podstate nez abych svou energii venovali plneni tech nefyziologickych, tak abychom se venovali ostatnim ve skupine. Chtela bych se zeptat zdali neexistuje nejaka studie, nebo nejaky podobny pripad, zda-li se nektery lekar v CR s tim nesetkal a zda by se nemohl podelit o zkusenosti. Pozdrav ze Svycarska. J.

Odpověď odborníka:

Milá Jano.

Děkuji za zajímavé a náročné téma.

U epilepsie je nutno,pokud je to možné ,léčit pouze epilepsii a to co nejlépe.
Není li dostatečně ošetřena epilepsie,pacientův stav se zhoršuje rapidně.
Pokud jde o další symptomy:
Mohou souviset s epilepsií. Jde mnohdy o takzvané postiktální nebo interiktální psychické
symptomy(dle názvosloví dnešní oficiální psychiatrie psychózy nebo afektívní poruchy).
Je li terapie epilepsie dostatečně razantní,mohou se tyto příznaky zmírnit.
Lze tedy očekávat i zpomalení toho,co jste nazvala demencí.
U léčby epilepsie ovšem je nutné očekávat i vedlejší symptomy-nežádoucí účinky antiepileptik.
Nadbytečným vedlejším účinkům lze předejít opatrnou titrací(podle pravidla: čím vyšší dávky,tím
lze očekávat větší útlum apod).
Zkušený neurolog nebo epileptolog používá minimálně kombinace více antiepileptik, raději se spolehne
na vysoké dávky v monoterapii.
Je třeba vždy zvážit,co je pro pacienta lepší v případě,že nelze dosáhnout ideálního stavu:
Zda menší nebo nulový počet záchvatů(při heroické medikaci) za cenu malého nebo nulového životního komfortu a ztráty kontaktu s pacientem anebo preferovat vyšší pohodu pacienta.
Já bych v tomto případě zvolil variantu,kdy pacient spokojeně dožije svůj život s jakýmsi rizikem,že
se délka jeho života poněkud možná poněkud zkrátí.Tuto variantu ovšem musí lékař konzultovat s rodinou
nemocného(podrobně vysvětlit,proč ji zvolil:-)
K samotné péči o pacienta se raději vyjádřím na e mailu mens-sana@seznam.cz,pokud o to budete stát.
Jakési zkušenosti mám ale nejsem si jístý,že je lze zveřejnit na těchto stránkách :-)

Ozvěte se.

S upřímným pozdravem a poděkováním za Vaši důvěru a přetěžké téma

Petr Jugas

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: