Deprese

Je mi 24, antikoncepci beru osm let. Hodně jsem střídala druhy antikoncepcí kvůli bolestem podbřišku, pocení a podobným "maličkostem", pak jsem brala téměř 2,5 roku Minervu, protože mi zjistili vyšší hladinu testosteronu a nižší hladinu estrogenu. S touhle antikoncepcí bylo všechno v pořádku, pak mi lékař doporučil změnu na klasickou ha a předepsal mi Sylviane, brala jsem ji 2 měsíce, pak jsem se rozhodla ji vysadit úplně a když jsem si 2 měsíce na to našla nového partnera, tak jsem ji začala opět užívat. To bylo v dubnu tohoto roku. V květnu se začali objevovat občasné stavy úzkosti, v půlce července jsem začala ztrácet zájem o všechno, co jsem dříve měla ráda a bavilo mě. Přestala jsem chodit za přáteli, i když jsem měla dobrou náladu, tak při první zmínce o nějaké oslavě, grilování a čehokoli, kde se pohybovalo více lidí, mě přešla nálada. Začala jsem dostávat panické záchvaty vzteku, strachu, smutku. To všechno doprovází neskutečné bušení srdce, bolesti svalů a hrozná únava. Praktický lékař mi oznámil, že to vypadá na těžkou depresi, tak hledám možnosti jak z toho ven bez návštěvy psychiatra. Je nějaká možnost, že by tohle zvládla zapříčinit antikoncepce? Pokud ano, pomohla by změna nebo raději úplné vysazení? Popřípadě jak dlouho muže v tomhle případě trvat, než se dá tělo plně do pořádku? Dříve jsem na deprese nikdy netrpěla, měla jsem sklony k přecitlivělosti, ale tohle nejsem já, poznávám to sama a co je pro mě horší, že to poznávají dost zřetelně i přátelé a rodina. Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nemyslím si, že by Vaše obtíže způsobovala antikocepce.
Opravdu to na mě také působí jako úzkostně depresivní porucha.
Myslí, že se to vše nesta,o ihned, určíté signály, se něco děje, jste již dostávala v předchozích měsících. Bohužel, pokud se bude příčina nadále hledat jinde- vadná antikoncepce apod., nespíše se Vám příliš neuleví. Příči těchto obtíží je více, mimojiné i nerovnováha určitých látek v mozku, která se léčí tzv. antidepresivy. POkud se Vám k psychiatrovi nechce, zkuste se domluvit se svým ošetřujícím praktickým lékařem, který Vám může tyto léky předepsat a případně i dále poradit.
Držím Vám palce.
S pozdravem,
MUDr. KLímová

MUDr. Nikola Klímová
MUDr. Nikola Klímová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: