Dg:i34.9onemocnění dvojcípe chlopně ns mitralis

Dobrý den,chtěl bych se poptat na tu to mou diagnozu nerevmaticke onemocnění chlopen.Stopova až lehká mitralní regulace při hraničním nalezu pro prolaps chlopně.Když jsem se ptal o co se jedna je,že se jedna nedovíravost chlopní.Podle udaju ruzna čísla svědší,že se to zvětšuje.Proto se chci zeptat co mne asi bude v budoucnu čekat,když pracuju ve výškach.Mam problemy i s varixy obou dolních končetin..prosím o nějakou radu děkuju radek33 let mělník

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím, že se nemusíte ničeho obávat, protože pokud jste jinak zdráv, dá se Vámi uvedený nález na srdci považovat za víceméně "kosmetický" a nezávažný. Prolaps mitrální chlopně, tedy stav, kdy cípy chlopně mezi levou srdeční síní a komorou jsou trochu "volnější" než je normální, je velmi častým nálezem. Pokud je přítomna i regurgitace (nikoliv regulace, jak píšete...), tedy návrat trochy krve z komor do síní při stahu srdce (k čemuž za normálních okolností nedochází), jde o její rozsah - dle Vašeho popisu jde o rozsah minimální a tedy pro funkci srdce nevýznamný. Je ale vhodné věc sledovat, zda se právě rozsah regurgitace nezvětšuje - to ale není při Vámi popsaném nálezu příliš obvyklé. Varixy žil dolních končetin s chlopenní vadou v širším smyslu souvisí - jde o to, že u některých lidí je vrozeně přítomna jistá "chabost" vazivové tkáně a to přispívá s povolení stěny žil a tvorbě varixů stejně jako k "povolení" srdeční chlopně. Při léčbě křečových žil jde o jejich rozsah, nález při ultrazvukovém vyšetření a také o to, jaké Vám varixy působí potíže (otok, bolesti aj.) - základem neoperační léčby je používání stahujících punčoch, podpůrně působí některé léky, ale v jistých případech je nejlepším řešením vhodně načasovaný operační zákrok - variant operací je dnes celá řada. Důsledků pro zdravotní způsobilost pro práci ve výškách se bát myslím nemusíte - ani prolaps s lehkou regurgitací, ani varixy nejsou pro toto pracovní riziko překážkou. Problém by nastal pouze v případě zhoršování regurgitace s důsledkem zhoršení srdeční funkce - jak ale uvedeno výše, to není časté. Problémem by byla také velmi pokročilá žilní nedostatečnost - tomu by ale adekvátní léčba varixů měla předejít. Je ale nutné zdůraznit jednu věc - zřejmě jste na to byl již lékařem upozorněn - u chlopenních vad je nutné dodržovat takzvanou prevenci zánětu srdeční nitroblány (infekční endokarditidy) - tedy užít preventivně antibiotika v situacích, kdy může dojít k přechodné přítomnosti bakterií v krvi - například při trhání zubů. Bakterie se totiž na chlopních rády usazují a to může být vážný problém. Prolaps dvojcípé chlopně je sice v tomto směru málo rizikovou vadou, ale i tak je nutné na to dávat pozor. Nezapomeňte tedy tuto věc zmínit vždy, když se Vás nějaký lékař bude ptát na vaši anamnézu. Doufám, že jsem Vás uklidnil a pomohl Vám věc objasnit - doporučuji nicméně neváhat se na problém podrobně vyptat také toho lékaře, který Vás posílal na echokardiografii - důležité je, kvůli jakým potížím jste vlastně vyšetření absolvoval, a to v dotazu neuvádíte... S pozdravem, Aleš Ducháček

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: