Dlouhodoby bolest bricha

Dobrý den.Je mi zdali16let a už asi 3roky mě po ránu bolí žaludek a je mi špatně.Zkusila jsem to tedy prozkoumat a zjistila jsem že mi je špatně skoro vždy ve všední den ted y kdy chodím do školy když je víkend tak skoro nikdy mi špatně není.Špatně mi je vždy když ihned vstanu a jelikož musim snidat tak musím čekat tak musím15 minut než je mi trochu lépe a pak mohu něco vzít di pusy.Už jsme byli s mamkou u dětské lékařky ale to je už asi roky2 roky zpátky dala mi ranisan .Ale v té době byli prázdniny a bylo léto takže mě bolel žaludek přes den ráno moc ne .Jinak to mám pořád ikdyz jsem chodila na zakladku a ted jsem rok na střední a obtíže mám pořád.Ted nedávno taky skolni den jsem rano vstala a obvykle mi bylo špatně udelala jsem si čaj a jídlo.ale najednou mi bylo tak špatně že jsem myslela že to nepreziju bylo mi na zvracení busilo mi srdce a motola se mi hlava nakonec jsem musela asi 10 minut sedět na židli v klidu a ani se hnout nakonec jsem ani nezvracela a šla do školy.Druhý den jsme šli k náhradnímu doktorovi protože moje lékařka měla dovolenou .Pan doktor mi měřil tlak asi v normě, moč v pořádku , krev na cukr asi kolem pěti jsem měla(babička má už cukrovku asi kolem20let) poslechl mi srdce nic,prohmatal mi břicho prý celkem v pořádku.Problémy se žaludkem máme v rodině občas.Už mě vezla sanitka s bolesti břicha vystřelující do zad nakonec to bylo nedostatek drasliku a špatná pruchodnost a pohyblivost střev.Pan doktor mi dál ranisan 175mg a ať si koupíme železo.Brala jsem jak mi řekl přes den to bylo celkem v přestalo ráno nic moc.Už mě malem doktorka jednou poslala na tu hadici do žaludku ale nakonec jsem nemusela.Je mi řekl16 let nemyslím si že jsem tlustá mám kolem 59kg a 164cm.Stravu mám celkem normální tučné a mastné jídlo nějak nemusim ani sladké pití.Napado mě že mám žaludeční neurozu.v VÍM že je to spojeno se stresem ale v rodině máme dost hádky hlavně u nás doma mám 7letou sestru a mamka už žije 8let s přítelem.S otcem se nevidam.Kazdizolací chvilu se hádají máme už i její doktorka řekla že je před nervovým zhroucením ale zatím žádný prášky nebere.On ji a i občas mě přivádí k šílenství hádají máme se i kvůli blbostem.Skoro každý den.Už jsme se chtěli odstěhovat ale nakonec toho už 2krát sešlo.Napadlo mě jestli ti není stoho.Moje sestra je nejspíš po svém otcí a i ona mě už taky dohání k šílenství.Jsem v takovým pořád v tom strachu a stresu.Děkuji a hezky den.

Odpověď odborníka:

Milá Štěpánko. Takto přes internet bez možnosti Vás vyšetřit bohužel nemohu jednoznačnou diagnosu stanovit, zkusím Vám ale nastínit, jaké jsou možnosti. Jak navrhujete i Vy sama, mohou mít Vaše žaludeční potíže psychický podklad ("žaludeční neuróza") - popisujete vcelku trvalý stres, také by sem zapadalo to, že máte potíže všední dny, nikoliv o víkendu. Nicméně v prvé řadě je nutno vyloučit skutečné onemocnění žaludku či jiných orgánů, např. právě žaludeční vředy. Vředy se mohou vyskytovat i u mladých lidí a stres se na jejich vzniku může podílet. Toto onemocnění lze zjistit/vyloučit pouze při gastroskopii (tedy té tzv. "hadici do žaludku"). Léky obsahující železo také mohou žaludek dráždit. Z Vašeho popisu mi není úplně zřejmé, proč Vám železo nasadili, a zda-li ho užíváte stále, nebo ne. Ranisan je klasický "žaludeční" lék, dnes ovšem existují i účinnější léky, které žaludek léčí. Pro jejich nasazení samozřejmě musí být důvod. Vyšetření u dětské lékařky před 2ma roky v tuto chvíli nic neříká. Proto prosím neváhejte a sama nebo s maminkou znovu Vaší dětskou lékařku navštivte a domluvte se na dalším vyšetřovacím a léčebném postupu. Pokud bude navrhovat provedení gastroskopie (což by jistě bylo na místě), nebraňte se. Je to sice nepříjemné vyšetření, ale věřte, že to trvá opravdu jen chvilinku a pro definitivní stanovení diagnosy je to leckdy nezbytné. Budete-li chtít, mohou Vám k vyšetření podat léky se zklidňujícím účinkem. A samozřejmě se snažte o zdravou životasprávu, jíst by jste měla spíše malé porce častěji, v rámci možností by bylo dobré snížit míru stresu. Vaše váha při dané výšce je zcela přiměřená.... Držím palce, ať se Vaše problémy vyřeší.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: