Dotaz

Dobrý den. Paní doktorko, byla jsem na výtěru z úst kvůli kapavce (nejednalo se o kultivační test). Před půl rokem jsem prováděla neznámému muži felaci a tento týden jsem byla na vzpomínaným výtěru z úst kvůli kapavce. Chtěla jsem se zeptat jestli by výtěr z úst prokázal nákazu kapavky před půl rokem nebo výtěry z úst po půl roce od felace prováděné mnou muži nemusí nakažení kapavkou vůbec prokázat? A jaké příznaky bych měla kdybych se nakazila kapavkou felací? Vím jaké příznaky má kapavka při pohlavním styku ale jaké má příznaky při styku orálním? Děkuju za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den,infekce kappavkou může být i mimo genitál - např. oční spojivky, sliznice nosohltanu,. sliznice recta. Při rozšíření infekce do krve - i kloubní , kožní projevy. Zánět spojivek mívá většinou závažný průběh - fotofobie, bolestivost, otok měkkých tkání - pokud tyto příznaky nemáte, tak bych se infekce spojivek neobávala. Dále může dojít k osídlení sliznic nosohltanu, často je průběh zcela bez projevů nebo se projevuje jako běžný zánět nosohltanu - bolestivost v krku, bolest při polykání, zduření sliznic. Léčba při pozitivní kultivaci je antibiotiky /Doxycyklin/, většinou nebývají komplikace.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: