Dva léky - vzájemné působení

Dobrý den, Potřebovala bych moc poradit. Jsem alergička a mám s tím v poslední době velké trápení. Před rokem jsem dostala i antidepresiva – Lenuxin 10 mg. Sotva začala alergická sezona, nebylo zbytí a musela jsem začít brát i antihistaminika. Bohužel, v posledních letech jsem je brala jen v nejnutnějších případech, protože mne to uspávalo (brala jsem za dlouhá léta postupně snad všechno – zodac, zyrtec, claritine, xyzal a další), poslední dobou jsem brala aerius, který mi celkem nevadil. Nyní jsem se ale dostala do stavu, že jsem nesmírně ospalá, motá se mi hlava, což mi vadí hlavně na ulici. A to téměř po všem. Mám jen dvě možnosti: buď být rozškrábaná (na rukou, pod koleny, kolem nosu, oči mne svědí) a ukašlaná (ten kašel je hrozný a bolí mne v krku na patře) – ale současně s relativně jasnou hlavou, nebo si vzít nějaký ten prášek a mít naopak ještě větší deprese z toho, že nejsem vůbec schopná nic dělat, na nic se soustředit, natož pracovat, že usínám v sedě. Syn (pochopitelně, že i moje děti jsou alergici ) dostal nyní Tamalis 10mg a tak mi jich pár „půjčil“ na zkoušku. Zatím jsem si vzala 3 (tedy tři dny), sice je to lepší, ale stejně se mi motá hlava, jsem taková nejistá. Já vím, že se to nemá, ale jsem už zoufalá. Myslím, že je to kombinací těch dvou léků – tedy antidepresiva a antihistaminika. Asi by to chtělo nějakou jinou kombinaci... A pokud jsem se trefila, moc vás prosím o radu, co s tím. Pro mne to je situace zoufalá. Děkuji mnohokrát za vaši odezvu a případnou radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, co se týká sedativního účinku , z léků co jste užívala, Aerius je snášen velice dobře. Z dalších nových antihistaminik, které patří do řady bez nemají vliv na centrální nervovou soustavu patří například Xados, Ewofex, Tamalis. Léčbu antihistaminiky byste měla kombinovat i s lokálními léky,nosní sprej, oční kapky, ještě více dojde k zmírnění příznaků.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Těžké astma prodělané v dětství ohrožuje plíce i v dospělosti
Alergie na jahody a jiné ovoce
Články: Alergie na jahody a jiné ovoce
Ovoce z čeledi růžovitých...
B-komplex: ideální potrava pro nervy
Články: B-komplex: ideální potrava pro nervy
Možných příčin postižení...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pět tipů pro pohodový silvestr (nejen) pro astmatiky
Články: Pět tipů pro pohodový silvestr (nejen) pro astmatiky
Vstup do nového roku může...
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Zbavte se křečových žil přirozenou cestou
Články: Zbavte se křečových žil přirozenou cestou
Ať už problémy se žilním...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: