Vzájemné působení léků

  • Dotaz od: Burianová
  • Publikováno: 21.12.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu při vzájemném působení léků. Na neurologii mi předepsali lék Cipralex 10 mg. V příbalovém letálu jsem četla, že přípravek omeprazol může zvýšit hladinu Cipralexu v krvi. Vzhledem k tomu, že užívám Helicid, nevím, co by to pro mě znamenalo. Dále v příbalovém letáku píší, že je zapotřebí zvláštní opatrnosti při použití Cipralexu, poku jste náchylní k tvorbě modřin. Již několik let se mi samovolně dělají modřiny, poslední dobou už méně často, přesto mám strach Cipralex užívat, protože také píšou v nežádoucích účincích, že se může vyskytnou neobvyklé krvácení, včetně krvácení z trávící traktu. Dále jsem požádat o odpověď, zda s léky Helicid a Cipralex mohu užívat i penicilín a zda mi může být podána lokální anestézie u stomatologa. Velmi Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, místní anestesie ano můžete ji mít bez obav, omeprazol může zvýšit sice působení Cipralexu, ale to není na závadu, zlepší působení na psychiku a mohou vám být později třeba sníženy dávky. Informujte psychiatra na kontrole,že berete tyto léky spolu s Cipralexem. Ohledně modřin byste potřebovala speciální vyšetření, zda nemáte poruchu krvetvorby - poruchu srážení například a toto dělají na hematologii, teprve potom by se ev. mohlo uvažovat o změně léku (Cipralex) za jiný. Obratte se na svého obvodního lékaře a proberte s ním vaše obavy a požádejte o vyšetření krve s ohledem na tvorbu modřin. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: