Ekzém

Jsem zoufala, vratil se mi atopicky ekzem z detstvi, asi 3 mesice po porodu.. Plne kojim a jak muzete videt na fotografii nam ho opravdu silny hlavne na prsou, ktere radsi moc neosetruju chemií..Jinak mam ekzem i na rukou, okolo ust, na krku, zacal se delat i na brise a mezu prsty na rukou. Ekzem dost svedi a kuze je sucha, prsa mam jak seschla. :-( Byla jsem na kozni ambulanci, tam mi predepsali koupel linola, triamcinolon na bradavky, michanou mast z lekarny (dexamethason 0,02% ve vazeline) na loziska a OGA mast na promazavani... Jenze - v prib.letaku od triamcinolonu je psano "nepouzivat na bradavky pri kojeni"...informovala jsem se tedy u pediatra - ta mi radi rozhodne nepouzivat a vubec korrikoidy, dalsi kozni mi rekla po telefonu to same.. Ta mi poradila akorat na promazavani belobase a na nic na prsa infadolan. Dexamethasonovou mast ale pouzivam uz asi 2 mesice 1-2x denne ve slabe vrstvucce na ruce, okolo ust a na krk, protoze bych se jinak zblaznila a vypadala hrozne. Muzete mi porad jak postupovat dal?? Jak je to s kortikoidy, na strankach laktacnich poradkyn jsem se docetla ze ty kortikoidy jdou do mleka v zanedbatelnem mnozstvi. Vim, ze atopicky ekzem je vetsi problem a masticky resi pouze dusledek a ne pricinu. Klidne budu drzet nejakou dietu (drzim bezmlecnou kvuli podezreni na abkm u syna)..zmenim zivotni styl.. Dekuji za radu!!!!!

Odpověď odborníka:

Ekzém máte opravdu hodně rozsáhlý, typická léčba takto rozsáhlého ekzému je léčba kortikoidy, která se dává lokálně a často celkově jako Prednison tableta. Léčba kortikoidy je dosud neúčinnější ze všech terapií. Dále je doporučován pobyt na slunci, u moře, v lázních a polykání tablet - antihistaminik, kam patří celá řada produktů - tj. Zyrtec, Claritin, Xados, Aerius, Xyzal atd. U vás je problém laktace, takže zatím máte léčebné možnosti omezené. Určitě byste měla brát nějaké z uvedených antihistaminik 1x denně 1 tabletu, na ty nejhorší místa kortikoidní mast v intervalové léčbě, tj. např. 5 dní mazat, 2 dny nemazat. Kortikoidní masti určené pro děti, např. Advantan (může předepsat jen odborný lékař, ne praktik). Ve dny, kdy jsou kortikoidy používány se slunění nedoporučuje. Na bradavky, které dítě saje, bych mast s kortikoidy neužívala. Pokud žena užívá Prednison i před těhotenstvím, užívá se i při kojení. Pokud ne, tak se nově nenasazuje, protože organismus na to není zvyklý. Uvidíte, jak se ekzém bude vyvíjet, jestli vám toto doporučení stav zlepší. Pokud ne, tak se budete muset rozhodnout, zda laktaci ukončit. Upraví se hormony, budete moci užívat plnou léčbu a je naděje na rychlé zlepšení. Hodně štěstí, s pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: