Ekzém

Dobrý den.Mám pět měsíců starou dceru.Porod v 39.tt bez komplikací váha 2.46 48cm.Zdravá ihned křičela.V měsíci prodělala rýmu vyléčeno Nasivinem.Ve čtvrtém měsíci po očkování zvýšená teplota a dva dny na to kasel ryma.Na pohotovosti nám řekli ze to nic není podávat Prospan,Nasivin.Za dva dny se nic nelepšilo,šli jsme opět k doktorce a měla virovou bronchitidu.Dostala Klacid Pamycon a Spiropent.Odmítala mléko takže dostávala pouze přikrmy přesnídávky a kojeni.Po třetím dnu po podávání měla prujem a oprudila se.Za osm dní po podávání měla vyrazku a plíseň na tvářích uvnitř.Za den se ji z toho udělal ekzem.Léky jsme už dobrali a dostali mast míchánou v lékárně.Bohužel se to rozlézá dál a pouze pod plínou ma kůži čistou.Po koupání ji to hrozně svedi.Chci se zeptat jestli není neco co ji muzu přidávat do vody kterou už převářím a jestli nevidíte nějakou spojitost s léky a plísní v ústech.Nikdo na alergie netrpíme ani na ekzem.A jestli ji mohu koupit v lékárně ještě nějaké léky nebo mazání na zmírnění a jak upravit stravu.Nechci se spokojit s mastí a dívat se jak malá trpí.Děkuji

Odpověď odborníka:

1) Bronchitida v takto útlém věku samozřejmě není pro imunitní systém dítěte to nejlepší a může fungovat jako spouštěcí faktor atopického ekzému. 2) Po podávání antibiotik se u malého kojence snadno vyvine kvasinková infekce. I v případě, že by kvasinka již byla zvládnutá, doporučuji podávat pre- a probiotika k úpravě střevní a slizniční mikroflory. 3) pokud kojíte, musíte držet antialergickou dietu. Pokud podáváte umělé mléko, volte jen hypoalergenní probiotické. 4) Koupání celého těla omezte na 1-2x týdně, do vody vždy přidávejte koupelové oleje /př.Oilatum, Balneum..), na zklidnění ekzému je vhodný i odvar z ovesných vloček či vařeného škrobu, pokud by bylo přítomno mokvání, můžete použít i řepík (obklady). 5) Léčebné masti by měl ordinovat zásadně dermatolog, nikoli dětský lékař. 6) Podávejte kapky fenistil ( na recept) v nejvyšším dávkování a po zklidnění postupně dávku snižujte. 7) Na promazání kůže(vždy po koupeli a pokud je suchá i během dne) používejte některý s hypoalergenních krémů z lékárny (Vitella, Leciderm, Lipikar...).

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Znáte nejčastější příčiny špatného trávení?
Články: Znáte nejčastější příčiny špatného trávení?
Trávicí obtíže postihnou...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vysoký krevní tlak: hledejte viníka, léčba je pak snazší
Homeopatie na křečové žíly a hemeroidy
Články: Homeopatie na křečové žíly a hemeroidy
Pocity těžkých nohou...
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: