Epilepsie

Dobrý den Prosim Vás o radu. V dubnu 2012 jsem dostala dva epiletické záchvaty. Jeden večer kolem jedeácté hodiny, kdy mně odvezli do nemocnice. A druhý den ráno při vyšetření EEG jsem dostala další. V prosinci 2009 se mi narodila dcerka, kterou jsem dva roky kojila a budila mně celé dva roky asi pět krát v noci, přes den ani nevím kolikrát to bylo. Takže mé tělo bylo dost unavené, prostě si únava vybrala.svou daň. Od té doby jím každý den 2x 1000 mg Keppru. Od doby, kdy jsem se vrátila na standardní denní režim jsem neměla s epilepsií žádné potíže. Ani jednou mi nebylo špatně. Prostě žiju úplně normálně. V rodině epilepsii nikdo neměl, alespoň o tom nevím. Při tom druhém záchvatu u EEG jsem po 4- té minutě normálního bdělého záznamu následoval iktový záznam odpovídající s GTCS, vycházejicívz levé frontální oblasti šířící se do obou hemisfér. A v desáté minutě,po aplikaci Apaurinu jsem se vrátila opět k sobě. Od tédoby jsem byla ještě tři krát na vyšetření EEG a nic nalezeno nebylo. Poslední EEG bylo 12.1.2016 se závěrem cituju: graf abnormální pro intermit. zpomalení F bilat. na normálním pozadí. Bez jasnch epi GE. Má neuroložka řekla,že prášky budu brát nejspíš po celý život, když mi nic nedělají. Mně však přijde tenhle závěr dosti neuvážený, pokud jsem již skoro čtvrtý rok v pořádku. Vše dávam za vinu únavě. Předpokládám,že teď už prašky brát není potřeba. A také si chci udělat řidičák,což mi dr dovolila, ale až po psychotestech. Prosím o Vaše vyjádření. Děkuji

Odpověď odborníka:

Vážená paní Kristíno, pokud je u epileptika nasazena chronická antiepileptická medikace, měla by být tato léčba podávána obvykle 2 roky. Je-li pacient po celou dobu antiepileptické léčby bez záchvatů, mělo by se po této době zvážit ukončení podávání antiepileptik. Mimo dvouletou dobu remise záchvatů je nutno před vysazením antiepileptik zohlednit další faktory, které mohou zvyšovat pravděpodobnost relapsu záchvatů, jakými jsou především daný epileptický syndrom (např. u tzv. juvenilní myoklonické epilepsie je riziko relapsu velmi vysoké a léčba musí být obvykle podávána doživotně), výskyt epileptiformních projevů v EEG před zamýšleným ukončením léčby či přítomnost morfologické mozkové léze. Doporučuji Vám vyhledat v rámci tzv. second opinion jiné specializované neurologické pracoviště a domluvit se na dalším postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak se hodnotí rakovina prostaty
Články: Jak se hodnotí rakovina prostaty
Stadium neboli rozsah...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
3 rady, jak zvládnout opruzeniny u miminka
Články: 3 rady, jak zvládnout opruzeniny u miminka
Skoro každý rodič si prošel...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: