Gastroesofagoeální reflux a opakované záněty po hysterektomii

Paní doktorko. Jsem dva a půl roku po hysterektomii. Je mi 59 a od svých 20 let jsem měla věčné záněty vaječníků, později i dělohy. Ke konci silné krvácení až nebylo zbytí jít na operaci. Myslela jsem, že všechny záněty tím skončí, že podle mě už nemá co bolet. Jenže za ty dva a půl roku už jsem měla zánět několikrát. Pan doktor říká, že je to zánět toho pahýlu. Dneska jsem opět musela jít k lékaři s pocitem, že si zase přinesu antibiotika. Mám silné bolest v podbříšku a v zádech. Jenže tentokrát se zhrozil i doktor, prý se mi to natrhlo ( abych pravdu řekla, přesně nevím co, pravděpodobně ten pahýl), drží prý jen v místě, co je k němu přišitý močový měchýř. Dostala jsem proto bolesti Aulin a Ovestin krém. Ovestin globule jsem si zaváděla nedávno. Jsem z toho úplně šílená, nevím co s tím. Spraví se to krémem a cvičením? Nebo už mě bude pořád bolet v podbříšku a ještě se budu trhat dál. Asi jsem nosila něco těžkého, nebo mám pořád kašel , ten mám , protože mám již asi 6 let reflux a stále kašlu. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dagmar, je mi moc líto Vašich potíží, snad se nám podaří společně vymyslet jejich alespon mírné zlepšení.
Jistě Vám doporučím snažit se co nejlépe kompenzovat žaludeční reflux, tedy užívat tabletky ze skupiny inhibitorů protonové pumpy dle dávkování Vašeho lékaře, poté provádět určitá opatření, jak reflux snížit a omezit, to znamená : redukci tělesné hmotnosti, zamezení zvyšování nitrobřišního tlaku (práce v předklonu, nošení těžkých věcí) a spánku na nakloněném lůžku (doporučuje se podložit lůžko v hlavové části o 20 cm).
Co se týče diety je vhodná nedráždivá strava s vyloučením alkoholu a potravin, které vedou k potížím (jak již bylo zmíněno v části o preventivních opatřeních). Hlavně se vyvarujte kynutého pečiva, tučných jídel a čokolády. Také nejezte dvě až tři hodiny před ulehnutím. Nekuřte.
Z léků je nejúčinnější omeprazol (Helicid, Losec, Lomac, Loseprazol, Omepirex, Omeprazol, Omeprol, Ortanol, Ultop). Podává se většinou ráno nalačno. Léčba může trvat několik týdnů, je možné ji pak s odstupem opakovat.
Doplňující léčbou jsou prokinetika (metoclopramid – např. Cerucal, Degan, domperidon – Motilium, itoprid – Ganaton), ta se podávají třikrát denně.
Co se opakovaných zánětů týče Vám doporučím preparát Wobenzym, mám s ním v této indikaci velice dobré zkušenosti, vyplatí se do něj investovat a jistě Vám pomůže se zánětů zcela zbavit, nebo alespon jejich opakování omezit.
S pozdravem a přáním pevného zdraví, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Pozůstatek pásového oparu: bolest řešte změnou životního stylu!
Očkování proti žloutence typu A: nepovinné, ale možné
Články: Očkování proti žloutence typu A: nepovinné, ale možné
Přestože moderní medicína...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Osvědčené metody, jak přestat kouřit
Články: Osvědčené metody, jak přestat kouřit
Už jste vyzkoušeli kdeco...
Gumoví medvídci na klouby? Mýtus s pořádnou dávkou cukru
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: