Hemoroidy po porodu

Dobrý den. Po porodu se mi objevily hemoroidy – nic velkého, jen mírná bolest a při stolici občas krvácení. Gynekolog mi bez vyšetření předepsal tablety Detralex. Brala jsme je ale jen chvilku, protože mi dle letáku přišly na můj problém zbytečně silné – nechtěla jsem je jíst při kojení maličkého mimi. Dělala jsem si koupele z dubové kůry, ale nic moc efekt. Pak jsem mazala Faktu mast. To pomohlo. Jenže po 2 měsících mazání jsem radši přestala, nevím, jestli se může mazat tak dlouho, a čekala, zda se to udrží. Začalo se to pomalu zhoršovat, tak jsem navštívila lékaře odborníka. Po vyšetření (prý hlavně vnitřní hem., ale malé) předepsal čípky Mastu S forte a mast Proctoglyvenol a věřil, že tím se to úplně vyléčí. Hned poté se to ještě trochu zhoršilo (při vyšetření to bylo ještě téměř v pořádku), pak zlepšilo. Čípky mám dobrané asi 3 týdny a dál mažu 1x denně. Jenže se to zas už zhoršilo – při stolici to bolí a krvácí. Od porodu je to už sedm měsíců a žádný výsledek. Vadí mi, že při kojení pořád něco užívám. Chtěla bych se hem. zbavit do příštího těhotenství, protože v prvních měsících těhotenství nechci rozhodně nic užívat. Je to vůbec možné? A je lepší mazat Faktu, nebo Procto-glyvenol? Jak často mohu mazat a jak dlouho? Omlouvám se za dlouhý popis, ale chtěla jsem být konkrétní, abych moha dostat konkrétní odpověď. Za tu předem moc děkuji, Lucie.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uvedené masti můžete mazat dlouhodobě bez obav, co se týče kojení. Ještě také existuje mast s dubovou kůrou nebo mast Preparation H, oboje je bezpečné (Prep.H je přímo schválené i pro použití v těhotenství) a poměrně účinné. Jinak účinek je individuální, vyberte tu mast, která Vám vyhovuje nejvíce. Kromě toho je nutné pečovat o to, abyste měla měkkou stolici (dostatek tekutin, vláknina, pohyb). Detralex lze užívat během kojení. Pokud by režim+masti+ tablety nepomohly, lze hemoroidy ošetřit chirurgicky, což je obvykle i definitivní řešení. Zákrok (různý podle typu a rozsahu hemoroidů) se provádí buď na chirurgii nebo na gastroenterologii (v případě potřeby se poraďte se svým ošetřujícím lékařem, kde by to bylo vhodnější).

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: