Hemoroidy po antibiotikách

Dobrý večer, prosím o radu. Jsem 3. rok po ozařování a mám zavedené nefrostomie, vše bylo v pořádku až do teď. Každé zhruba 3 měsíce beru ATB na bakterie v moči a vždy před výměnou nefrostomií mě kryjí ATB různého druhu. Teď poprvé jsem měla z důvodů vysokých hodnot bakterií nasazen Nitofurantoin retard první týden 3x denně a pak po jednom večer do dobrání balení a souběžně jsem dostala Biseptol 480mg po 2 tabletách 3x denně ohledně výměny nefrostomií. Celé roky jsem ATB snášela dobře, ale teď se mi objevily hemoroidy, které jsem nikdy neměla, je venku, moc bolí a při stolici mám pocit, že mě někdo řeže žiletkou. Po stolici si dělám oplachy dubovou kůrou a pak mažu Faktu, Mastu, a ani jeden mi moc nepomáhá, pálí to ještě víc a bolí. Myslím, že je to z těch ATB, můžete mi poradit, co mám použít, abych netrpěla? Když jsem vše vydržela, přeci mě nepoloží hemoroidy.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hemoroidy nejsou běžným nežádoucím účinkem ATB léčby. Jedná se totiž o zvětšené a překrvené žíly v oblasti konečníku a řitního otvoru a obvykle se objevují spíš při poruše žilní stěny jako takové nebo při déle nebo opakovaně zvýšeném nitrobřišním tlaku a tlaku na malou pánev (třeba v těhotenství nebo u dálkových řidičů). Vzhledem k základnímu onemocnění (nádor v oblasti ledvin/břicha?) by o hemoroidech určitě měl vědět Váš ošetřující lékař, aby vyloučil nitrobřišní příčiny a určil vhodnou léčbu s ohledem na Váš celkový stav. Dubová kůra je skvělá a místně výborně pomáhá, ale obvykle neřeší příčinu stavu.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: