Hladina protilátek na tetanus

Dobrý den, protože brzy půjdu na preventivní kontrolu, nechala jsem si jako samoplátce zjistit z krve hladinu protilátek na tetanus. Byla jsem očkovaná před dvaceti lety a zajímalo mě, jestli se mohu vyhnout třem dávkám. Výsledek mě překvapil, 2,60 IU/ml, s tím, že je to dlouhodobá ochrana, kontrola za 5 - 10 let. Mohu si tedy s praktickou lékařkou domluvit odklad přeočkování, případně po 5 - 10 letech zajít znovu na odběr? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, tento postup je možný. Je také vhodné údaje o aktuální hladině protilátek s sebou nosit zaznamenány v očkovacím průkazu pro případ úrazu, stejně jako bychom měli mít u sebe datum aplikace poslední dávky proti tetanu. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: