Hodnoty vysetreni

Dobry den, rada bych Vas pozadala o Vas nestranny nazor. Lecila jsem se snizenou funkci stitne zlazy od cca 13 let do 33. Brala jsem Euthyrox 50. Pote jsem se pred tremi lety rozhodla leky vysadit a lecit se holisticky pod dozorem endokrinologickeho lekare. TSH jsem pred rokem mela 2,59, ale bohuzel ostatni hodnoty jsem neznala. Nyni jsem po roce podstoupila nove vysetreni a vysledky jsou TSH 1,29; Thyroxin volny 15,9; Antimikrosomy 8;Antityreoglobulin je 436. Lekar doporucil kontrolu za rok, pote jen odbery na TSH. Muj dotaz zni, zda zvysena hodnota Antityreoglobulinu znamena automimunitni zanet? A dalsi dotaz zni, je mozne zadat pripadne za pul roku o to same vysetreni? Ne pouze TSH? Aby byl videt rozdil...Predem Vam dekuji za Vasi odpoved.

Odpověď odborníka:

Milá Andreo, pozitivní autoprotilátka proti tyreoglobulinu znamená spíše určité riziko autoimunitního zánětu žlázy. Pro posouzení, zda tam je zánět přítomen, by bylo třeba znát i ultrazvukový nález na žláze. TSH je základní a dost citlivý ukazatel správné funkce štítné žlázy, zpravidla ke sledování lehké poruchy anebo preventivně postačuje. Vzhledem k tomu, že máte hodnoty hormonů štítné žlázy v normě, souhlasila bych s tím, že stačí udělat testy za rok a stačí stanovit jen TSH. Protilátky se opakovaně nevyšetřují, protože to nepřináší žádnou zásadní informaci. Takže na Vašem místě bych zůstala v klidu a došla si jen na odběr TSH za rok. V případě, že budete mít nějaké příznaky, anebo když otěhotníte, je samozřejmě potřeba udělat testy dříve.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: