Hojení zlomeniny kotníku

Dobrý den, jsem 10 týdnů po úrazu levého vnějšího kotníku, muž, 42let, jinak zdráv. Ošetřen po 3 dnech po dopravení do ČR. Nález uváděl šiknou zlomeninu levého vnějšího kotníku s hematomem až do horní 1/3 lýtka. RTG: minim. dislokovaná fr, TC sym (WB) Léčba: fixace sádrou, k dnešnímu dni po kontrole, týden po ukončení rehab. Patrné hojení, mírný otor. Subjektivně pociťuji postupné zlepšování, cítím se dobře. Dnes při RTG při bočním pohledu zjištěn mírný posun - spodní část směrem dozadu.(3mm, žěžko soudit na zvětšeném snímku). Snad způsobeno rozdílnou projekcí proti snímkům z předchozích vyšetření. Mám stále předepsánu chůzi o 2 FH, ale 2 týdny po sundání sádry jsem začal z 50% chodit bez nich, v současné době do kontrolního vyšetření jsem je téměř odložil. Dnes opět předepsány FH. Otázka: Jaké mohu očekávat komplikace po zhojení takto posunuté zlomeniny? Dojde k samovolnému napravení? Lze očekávat komplikace artrozou atd? Není pravděpodobné, že k posunu došlo vlastní hloupostí předčasným odložením FH? Překvapilo mě, jak dobře je zlomenina patrná i po takové době. Má smysl podpořit léčku některým z komerčních přípravků(wobenzim atd)? Děkuji

Odpověď odborníka:

10 týdnů po vzniku zlomeniny zevního kotníku by měl být již vytvořen svalek a zlomenina by měla být zhruba zhojena. Pro předpověď je rozhodující postavení vidličky tedy vnitřního a vnějšího kotníku v relaci ke kosti hlezenní, kteréžto postavení by mělo být správné. Samotná mírná dislokace v oblasti zlomeniny zevního kotníku vysoko nad hleznem má menší důležitost. Tétéž platí o artroze, zde by neměl být při nedislokaci vidličky žádný dopad. Samotné odložení berlí nemá onen účinek, o kterém se zmiňujete. Zlomenina by již na rtg snímku měla být z větší části prostavěna. Kromě vápníku a vitaminu D jiné preparáty nemají smysl. Přesněji podle nálezu na hleznu a nálezu na rtg řekne váš ortoped nebo chirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: