Infekce v chronickém stavu

Dobrý den,paní doktorko chci se zeptat jestli když jakákoliv infekce přejde do chronického stavu a udělá se na ni test tak bude v testu prokazatelná ta infekce nebo ne. Například, když přejde žloutenka typu C do chronického stavu, tak by byla prokazatelná v testu na žloutenku typu C nebo tím že by byla už v chronickém stavu tak by prokazatelná nebyla.Děkuju za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Pokusím se Vám formulovat odpověď trochu srozumitelně,ale pokud se mi to nepovede,omlouvám se.Váš dotaz v sobě totiž obsahuje několik okruhů a všechny nejsou k porozumění tak docela jednoduché.Infekce se v zásadě v medicině dle dynamiky svého průběhu rozdělují na akutní a chronické.Akutní infekce se zpravidla "nepřechodí",příznaky jsou zjevně pozorovatelné a pociťovatelné.Pokud je ale nemocný touto infekcí v relativně dobré celkové kondici,a vyvolávající agens má vlastnost vyvolávat právě akutní průběh ,může vše skončit velmi příznivě.Tělo pacienta rozvine imunitní odpověď,která vede k tzv.neutralizaci vyvolavatele,v průběhu imunitní odpovědi se vytvářejí různé typy protilátek.Tedy-akutní průběh je dán jednak stavem pacienta,jednak vlastnostmi vyvolavatele. Chronicky může probíhat infekční nemoc u ne zcela imunitně zdatného jedince,který není schopen vyvolavatele plně eliminovat/první varianta/,nebo jde opět o vlastnost agens - tendencíi vyvolávat chonicky probíhající stav.Tedy-např.Vámi uvedený příklad hepatitidy typu C-virus hepatitidy C má vlastnost vyvolávat chronický průběh onemocnění jaterní tkáně. Prokazatelnost infekce v organismu je další širší kapitola-metody jsou zaměřené buď na průkaz protilátek/to je tedy průkaz nepřímý,svědčí jen o tom,že se organismus dostal s vyvolavatelem infekce do kontaktu/.Protilátky jsou různých typů,mají různý význam při hodnocení úspěšnosti léčby.K jejich stanovení se používají testy s různým stupněm tzv.sensitivity a specificity.Přímý průkaz je zaměřen na stanovení vlastního vyvolavatele v organismu.Přímé metody jsou nákladné,prokazuje se nukleová kyselina . Obávám se,že jsem Vás zahltila,alespoň jste si asi ale uvědomila,že musíte aktivně komunikovat se svým ošetřujícím lékařem,můžete se ho samozřejmě ptát na význam jednotlivých vyšetření.Především se ale snažte dodržovat lékařem stanovený léčebný plán.Držím palce.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: