Jak dlouho působí klacid v těle?

Jak dlouho zůstává klarithromycin podávaný 2 x denně po 14 dní - 2 x 500 mg / den v těle po dobrání všech tablet? Zhruba 12 dní po dobrání se mi rozvinula spálová angína, ale teploty ustoupily za 2 dny a krk se začal zlepšovat. Nová atb na spálu mi nebyla nasazena, ale streptokok pyogenes je v krku na výtěru pořád. Je možné, že zbytky Klacidu to nějak utlumily? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Klacid se podává 2x denně, proto je již hladina antibiotika po 12 hodinách od užití minimální. Skutečnost, že máte pozitivní výtěr, může znamenat, že infekce nebyla řádně přeléčena. Klacid - tedy klarithromycin - není antibiotikum první volby na streptokokovou angínu, tedy pokud není pacient alergický na penicilin. Antibiotika z řad penicilinů mají tu vlastnost, že bakterie přímo zabíjí, ne jen utlumí, jako v případě Klacidu. Konzultujte léčbu s lékařem, který Vás léčil. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Stres a zimní únava? 7 tipů, jak je zkrotit
Články: Stres a zimní únava? 7 tipů, jak je zkrotit
Krátké dny, vstávání za tmy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: