Jizva a sex rok a půl po porodu

Vážený pane doktore, jsem rok a půl po porodu, už nekojím, bohužel mám stále problémy s jizvou po preventivním nástřihu, při porodu jinak žádné problémy nebyly. Stále mě pobolívá jizva, hráz a celý sval kolem poševního vchodu (na straně nástřihu), potíže se zhoršují při menstruaci. Jizva (4 cm dlouhá) je citlivá, celé místo vnímám jako oslabené, s poškozeným a nefunkčním svalstvem. Také jizvu dost cítím při sexu, i při použití lubrikace a maximální opatrnosti. Přitom v touze potíž není, ale sex je pro mě prostě bolestivý a nepříjemný. Několik měsíců před porodem jsme sex také neměli, sexuální styk tedy v podstatě už skoro dva roky nemáme, to pochopitelně negativně ovlivňuje můj partnerský život a (sexuální) sebevědomí. Původně jsme plánovali brzy další miminko, teď však na to není pomyšlení, navíc jsem slyšela, že v těhotenství může být jizva citlivější a ještě víc bolet - jak to je? Celá ta situace mě už samozřejmě ovlivňuje psychicky, v podstatě jsem zoufalá a nevím co dělat. Masáže jizvy jsem zkoušela, ale je pro mě velmi nepříjemné se jizvy dotýkat a navíc po masáži jizva opravdu hodně bolela. Konzultovala jsem (opakovaně) možnost plastické operace, ale jizva na pohled není nejhorší a operaci mi odborník nedoporučil, není prý záruka, že by mi to pomohlo (po pravdě ani netoužím po dalším zbytečném řezání). Vyzkoušela jsem také homeopatii, akupunkturu, cvičení pánevního dna, vše bez úspěchu. Mám ještě vůbec nějaké možnosti? A pokud bych časem přece jen otěhotněla, jak se bude jizva chovat při porodu? Další nástřih by byl jen přes mou mrtvolu, nehrozí nicméně s jizvou větší riziko natržení? A je možnost, že by druhý přirozený porod bez nástřihu a dalších umělých zásahů mohl napravit, co mi způsobili při prvním porodu? Děkuji za odpověď, Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, další možnosti jsou ještě vyzkoušet laserové ošetření. Nicméně pokud se potíže zhoršují při menses - napadá mě ještě otázka, zda se nejedná o endometriosu v jizvě po nástřihu. Je to sice raritní, ale může to být Váš případ.

MUDr. Jakub Vykouk
MUDr. Jakub Vykouk

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Soukromá gynekologická ambulance Buštěhrad

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: