Kašel

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli má kašel vliv na hlasivky. Cca 12 let jsem aktivně zpívala, v současné době vykonávám sociální práci, kde také musím mluvit a momentálně jsem nachlazená. Nikdy mě nic takového nenapadlo, až teď jsem se nad tím tak zamyslela, jestli může kašel stejně jako třeba křik nebo zpěv hlasivky poškodit. Ráda bych se ke zpěvu vrátila, tak je to pro mě docela důležité. A v jakých případech je dobré navštívit foniatra? Děkuji Vám předem za odpověď. S pozdravem Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den,kašel hlasivky samozřejmě poškodit může. Každý proces, kdy dochází k nadměrné námaze hlasivek, vede k tvorbě drobných podslizničních mikrohaematomů a mikrotraumat. Tyto se samozřejmě ve valné většině případů zahojí, ale ne vždy tomu tak je a někdy dochází k tkzv. vazivové organizaci, které vede k zhrubění povrchu hlasivek, jejich nerovným okrajům a následnému chrapotu.Každý chrapot , který trvá déle než 2 týdny vyžaduje laryngoscopické vyšetření, ať už ORL lékaře nebo foniatra.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Články: Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Pocit studených rukou a...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?
Články: Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?
Pokud jste silný kuřák...
Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Články: Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Že vůbec nevíte, jakou...
Bronchitidu signalizuje nejen kašel: poznejte i ostatní příznaky
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: