Knedlik v krku po atb

Dobry den pane doktore. Posledni 6 dni me trapi pocit knedliku v krku v mistech pod ohryzkem. Zaroven citim mirne paleni a sucho ve stejne miste. Pri polikani souta necitim bolest. Po ranu je tento pocit minnimalni a v prubehu dne se stupnuje. Pred 10 dny jsem byl na vysetreni na ORL. Vysledky vysetreni jsou nasledujici: usi norma nos klidne, meso: syte ruzove sliznice snad i znamky soor. Hltan: zarudle sliznice, hlasivky ruzove hybne a v predni komisure polyp 2-3mm z L hlasivky zevne norma. Res.. polypus plicae vocalis I. sin. Dostal jsem na predpis Klacid 500 2×dene po 12 hodinach plus Aurius taktez dvakrat dene v tuto chvili mam atb. skoro dobrana. ATB by delaji hodne spatne. Mam bili povlak na jazyku, pali me jazyk hrtan a nekdy i jicen + horni cast zaludku. Poridil jsem si probiotika ale ty mi moc nepomahaji. Moje otazka zni jestli by pricinou knedliku v krku mohla byt ATB a jestli by polyp velikosti 2-3mm mohl zpusobovat chrapot a vyssi zahlnenost (hlavne po ranu nez se trosku rozmluvim) ktera me trapi jiz 1 rok. Dodavam ze jsem aktivnim kurakem marihuany (4 jointy tydne po dobu peti let) V tuto chvili se nejvice obavam rakoviny hrtanu. Mel bych absolvovat gastro? Predem dekuji za odpoved. S pozdravem PZ.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Pavle. ATB Klacid mají relativně často nežádoucí účinky které se týkají trávení, všechny Vámi popsané potíže na ně ale svádět těžko. Probiotika užitá souběžně s ATB mohou pomoci v případě průjmu, u jiných potíží nikoliv. Z Vámi popsaného nálezu z ORL je nápadná zmínka o "snad i známkách soor" - soor je označení pro kvasinkovou infekci sliznic, která by naopak Vaše potíže celkem vysvětlovala - Klacid by na tento problém neměl vliv, resp. spíše by jej mohl zhoršit. Nicméně pokročilejší kvasinková infekce není u jinak zdravé osoby běžným jevem. Ohledně chrapotu - uzlík samozřejmě příčinou být může. Ohledně rakoviny hrtanu - ORL vyšetření na nic takového neukazuje a ve Vašem věku by to bylo velmi neobvyklé. Ohledně gastroskopie - nutnost jakýchkoliv specializovanějších vyšetření nutno řešit s ošetřujícím lékařem. Předpokládám, že jste pozván na kontrolu - výše uvedené tedy proberte s příslušným lékařem při této příležitosti.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Není opar jako opar…
Články: Není opar jako opar…
Herpes simplex patří mezi...
Kde číhají bradavice?
Články: Kde číhají bradavice?
Vyskytují se hlavně u dětí...
Osteoporóza: tichý zloděj nejen kostí, ale také centimetrů
Články: Osteoporóza: tichý zloděj nejen kostí, ale také centimetrů
Osteoporóza: tichý zloděj...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
Články: Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
V zimě se potýkáme s...
Cévní mozková příhoda
Články: Cévní mozková příhoda
Cévní mozková příhoda (CMP...
Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Články: Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Stává se vám často, že vás...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: