Kolaps organismu

Dobrý den, včera ráno, když jsem vystupovala z autobusu, udělalo se mi černo před očima, jako bych musela rychle spát, všechno padalo dolů a omdlela jsem. Potom přijela sanitka, to už jsem viděla, ale měla jsem zalehlé uši. Odvezli mě do nemocnice na urgentní příjem. Udělali mi dvakrát EKG, těhotenské testy, odběry krve, přítomnost drog a všechno dopadlo v pořádku. Dali mi kapačku s glukózou. Byla jsem tam asi 6 hodin. Do zprávy mi napsali: R 55 - Mdloba - synkopa a zhroucení - kolaps. Zajímalo by mě, zda za to mohl nízký krevní tlak (nevyznám se v tom) v lékařské správě jsem našla, že tlak jsem měla v sanitce 123/90, je to hodně? Když dopadly všechny výsledky v pořádku, čím to? Mohlo to být jen vyčerpání? Mám toho teď hodně a jsem často unavená. Nechci, aby se to opakovalo. Dr říkala, že pokud se to bude opakovat, mám se nechat vyšetřit na neurologii. Děkuji za rady a odpovědi!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Pokud jste hubená a v dopravním prostředku jste dlouho stála, případně tam byl vydýchaný vzduch a do toho ještě stres nebo jste nic nejedla, tak se jedná v podstatě o tzv. ortostatickou mdlobu - pokud dokážete pohlídat příznaky (zalehnutí uší, černo před očima, opocení atd), případně se vyhnout podobným situacím (v dopravním prostředku raději sedět, hodně pít), tak se nemusí řešit nic dalšího... Pokud jste omdlela bez výše uvedených okolností, tak se může jednat o různé stavy (tlak, cukrovka, neurologické - epilepsie?? ...) a je potřeba to došetřit, aby se stav neopakoval. Tlak, co Vám naměřili v sanitce, je normální, ale pokud se jednalo o ten první popisovaný stav, tak se tlak po uvedení do horizontální polohy rychle upravuje. Pokud Vám pomohla glukoza, mohlo by to ukazovat na hypoglykemii (buď jste se dostatečně nenajedla, nebo to může poukazovat na nerozpoznanou cukrovku) Toť ve zkratce -přeberte si okolnosti a dle toho můžete zvolit další postup

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: