Kolonoskopie

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se na Vás obrátit s nálezem kolonoskopie. Byla jsem na WC a na papíře byl nepatrý červený flíček. Neměla jsem u sebe brýle, takže to mohla být i slupka od rajčete. Chtěla jsem se zeptat, zda mi to nemusí znepokojovat? V případě, že by to byla kapka krve, mohlo by se jednat např. o hemoroid, ev. fissuru? V dubnu 2015 jsem byla na kolonoskopickém vyšetření, snad by se za tak krátkou nemělo dojít k nějaké změně? Výsledek vyšetření přikládám, podle lékaře, který vyš. prováděl a s výsledky mě seznamoval, nález je dobrý. Stp. Kolonoskopii 10.4. 2015 2x snesen kleštěmi drobný polyp – rektum + ascendens. Polypy pouze hyperplstické. 1. K vyšetření dodána 1 častka v největším rozměru 3 mm označená jako polyp ascendens. Mikro: polypózně formovaný úsek sliznice tlustého střeva, ve stromatu rovnoměrná mírná kulatobuněčná celulizace, vrcholové úseky krypt se známkami mírné hyperplazie, bez dysplastických změn, o morfologicky definovaný polyp se nejedná. 2. Sedm částeček o průměru 1 – 2 mm označené jako polyp rekta. Mikro: jde o částky sliznice tlustého střeva, ve třech z nich hyperplastický polyp, úplnost polypektomie nelze posoudit. Dop. kontrola při potížích Děkuji Vám za odpověď. Mgr. M.K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Míšo, jestli na kolonoskopii nebylo nic jiné než uvedené polypy (které jsou běžným nálezem) a jejich histologie je dle Vámi uvedeného nálezu příznivá, znamená to, že se nemusíte obávat. Od dubna uběhlo jen pár měsíců a jestli bylo vyšetření provedeno kvalitně, za tu dobu nelze v tlustém střevě nic špatného čekat. Co se týče drobného červeného flíčku, který nelze rozeznat od slupky rajčete, s tím bych se taky neznepokojoval. Jestli budete něco podobného pozorovat opakovaně, lze to jednoduše rozlišit, když v papíru uvedený flíček rozmáčknete - šlupka si udrží formu a tvar. I v případě, že by se jednalo o kousek krve a je to jednou za delší dobu, nedělal bych si s tím potíže. Kolonoskopie je v pořádku, takže se pak může jednat o drobnou trhlinu konečníku, která se většinou zahojí sama a sama o sobě nečiní žádnou významnou hrozbu. Ve Vašem případě bych byl tedy zcela klidný.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: