Komplikace po odstranění žlučníku.

Dobrý den, můj otec byl v polovině prosince 2012 na laparoskopickém odstranění žlučníku. Z důvodu pooperačích komplikací - hematom, byl hospitalizován 14 dnů. Po propuštění byl jeho stav vcelku dobrý. 15.1.2013 se objevil výpotek na plicích a byl na týden hospitalizován a byla mu 2x vytahována voda z plic. Při vyšetření byl zjištěn srůst na pohrudnici. Po propuštění a kontrole po cca 3 týdnech byl stav výpotku uspokojivý. Otce však nepřetržitě od operace trápí silné průjmy. Důsledně dodržuje předepsanou dietu, ale bez valného zlepšení. Cítí se docela dobře, má hlad, jí bez komplikací, ale po jídle za cca 3-4 hodiny přijde plynatost a silný průjem. Veškerá vyšetření jsou bez nálezu. Dlouhodobě má zhoršený krevní obraz. Otci je 75 let. Jsou takovéto komplikace v tomto případě běžné? Za jak dlouho lze očekávat samovolné zlepšení? Jak dále postupovat? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Takovéto komplikace nejsou zcela běžné, ale občas se vyskytují a jsou způsobeny většinou dietní chybou nebo doprovodnou jinou chorobou a v tomto případě poruchami funkce slinivky břišní. Pokud nemá bolesti doporučuje se jíst zpočtku jen malá množství jídla a častěji, zpočátku opravdu dietu dodržovat, postupně jei rozšiřovat. Nejhlavnější je vyšetření na chirurgii, kde byl operován, provedení vyšetření , vyšetření funkce žlučových cest, vyšetření slinivky břišní včetně laboratorních testů. Pokud by byl nález na chirurgii negativní je velmi doporučitelné vyšetření na gastroenterologii, kde gastroenterolog zhodnotí funkci celého zařívacího systému. Gastroeneterologickí ambulance nebo oddělení je při každné nemocnici. Vyšetření stolice na mikrobiologii je na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x