Konečník, ekzém nebo mykoza ?

Dle diagnózy mé kožní doktorky mám mikrobiální ekzém v oblasti konečníku. Obtíže předtím trvaly už půl roku, nyní problémy léčím již měsíc. První dva týdny střídáním mastiček belogent, Fucidin a Imazol, druhé dva týdny kombinací Fucidin a Imazol. Obtíže se o něco mále zlepšily, bohužel stále přetrvávají, mám nyní nakázanou léčbu belogentu a imazolu. Chci se Vás zeptat, jak dlouho si myslíte, že by mohlo trvat se úplně vyléčit a jak ekzém vlastně vznikl (může to mít co dočinění s kvasinkami, kterými jsem dříve velmi často trpěla?) Taky se chci zeptat, jestli jsou nějaké tipy, jak mohu vlastní léčbu podpořit. Mockrát děkuji za odpověď. Helena

Odpověď odborníka:

Já bych s tou diagnózou i léčbou byl opatrnější, belogent ani fucidin bych nedával a začal bych Myfungarem, který právě zabírá na kvasinky a plísně velmi dobře a nic se s ním nepokazí, na rozdíl od těch uvedených mastí, které mohou kůži i sliznici velmi "zchoulostivět" a vést do začarovaného kruhu recidiv...také musím upozornit na časté mytí a používání tekutých mýdel, které mohou hodně oslabovat pokožku a vlastní přirozenou obranyschopnost...a ekzém je způsoben přehnanou hygienou !!! takže mytí s mírou, mýdlo nepřehánět, nepoužívat ty agresivní a nedrhout si zadek vší silou atd., lidé to bohužel opravdu dost často dělají a pak se diví že mají kožní problémy když se přece tak svědomitě myjí...kůže na celém těle potřebuje šetrné mytí, které neničí vlastní přirozené "mikroklima" které si kůže sama vytváří, včetně svých zdravých bakterií, které kůži chrání před jinými infekcemi a plísněmi...takže pro kůži platí, čistota půl zdraví, špína celé :-) na citlivější místa jako jsou záhyby kůže a konečník bych vždy začal volně prodejným Myfungarem, zabírá velmi dobře i na plísně na nohou, je potřeba vždy kůži šetrně ale dobře osušit a pak hned namazat stačí většinou dvakrát, na dolečení i jednou denně na noc, což bych zkusil pár dní i u vás...zdravím

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: